Chili con carne w nieco innej wersji

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    200 g
  • kukurydza w puszce

    do smaku
  • fasola czerwona z puszki

    1 szt
  • papryka zielona

    do smaku
  • cebula

    do smaku
  • woda

    1 szklanka
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2-3 łyżki
  • natka pietruszki

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Odrobinę posiekanej cebulki dusimy na patelni na odrobinie tłuszczu.
Krok 2 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Dodajemy mięsko i podsmażamy kilka minut (ok 5 min).
Krok 3 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Dodajemy posiekaną w paski paprykę. Kolor dowolny.
Krok 4 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Podlewamy wodą (lub bulionem).
Krok 5 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Doprawiamy papryką mieloną słodką i ostrą. Proporcje zależą od tego na ile ostrą potrawę chcemy osiągnąć. Dodajemy majeranek.
Krok 6 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Dusimy moment, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Krok 7 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Dusimy kolejnych kilka minut, po czym dodajemy przepłukaną w wodzie fasolę. Mieszamy wszystko i dusimy moment.
Krok 8 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę słodką z puszki.
Krok 9 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Dusimy wszystko przez kilka minut razem, żeby fasola i kukurydza zrobiły się ciepłe. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki (korzystałem z mrożonej).
Krok 10 - Chili con carne w nieco innej wersji foto
Wszystko mieszamy dokładnie i trzymamy na małym gazie. Sprawdzamy czy trzeba doprawić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 10.11.2014 08:36
pysznie wygląda
Ankha 09.11.2014 23:32
Pozywne jedzonko
luna76 09.11.2014 21:04
robiłam podobnie, bardzo smaczne :)
Ali 09.11.2014 20:07
Wygląda bardzo smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat