Chałka w trzech kolorach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    5 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • mleko

    400 ml
  • jajko

    3 szt
  • sól

    szczypta
  • olej

    3 łyżki
  • drożdże

    40 g
  • kakao

    1 łyżka
  • mus z dyni

    2 kopiaste łyżki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    szczypta

dodatkowo

  • mleko

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • olej

    do posmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną letniego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże,jajka, cukier, mleko, olej i dokładnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i łyżkę mleka, mieszamy aż się połączy.
Do drugiej dodajemy mus z dyni, cynamon i kurkumę oraz łyżkę mąki, również mieszamy.
Trzecią część ciasta zostawiamy białą.
Przykrywamy miski ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po ok. pół godzinie zamieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Z każdego ciasta uformować długi wałek, podzielić na pół i zapleść dwa warkocze.
Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozwolić żeby wyrosło i upiec w temp. 175*C na złoty kolor
benka
Z przepisu wychodzi 2 chałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 01.07.2017 14:29
ciekawy pomysł :)
ania2610 30.06.2017 14:17
świetna jest ta chałka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat