Przepis i sposób przygotowania na: Chałka w trzech kolorach
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże,jajka, cukier, mleko, olej i dokładnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i łyżkę mleka, mieszamy aż się połączy.
Do drugiej dodajemy mus z dyni, cynamon i kurkumę oraz łyżkę mąki, również mieszamy.
Trzecią część ciasta zostawiamy białą.
Przykrywamy miski ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po ok. pół godzinie zamieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Z każdego ciasta uformować długi wałek, podzielić na pół i zapleść dwa warkocze.
Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozwolić żeby wyrosło i upiec w temp. 175*C na złoty kolor