Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka w trzech kolorach

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 5 szkl
cukier 1/2 szkl
mleko 400 ml
jajko 3 szt
sól szczypta
olej 3 łyżki
drożdże 40 g
kakao 1 łyżka
mus z dyni 2 kopiaste łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon szczypta

dodatkowo

mleko 1 łyżka
mąka 1 łyżka
olej do posmarowania formy

Porada

Z przepisu wychodzi 2 chałki.

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka w trzech kolorach

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną letniego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże,jajka, cukier, mleko, olej i dokładnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i łyżkę mleka, mieszamy aż się połączy.
Do drugiej dodajemy mus z dyni, cynamon i kurkumę oraz łyżkę mąki, również mieszamy.
Trzecią część ciasta zostawiamy białą.
Przykrywamy miski ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po ok. pół godzinie zamieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Z każdego ciasta uformować długi wałek, podzielić na pół i zapleść dwa warkocze.
Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozwolić żeby wyrosło i upiec w temp. 175*C na złoty kolor

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 01.07.2017 14:29
ciekawy pomysł :)
ania2610 30.06.2017 14:17
świetna jest ta chałka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak