Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sok z cytryny
1 szt -
sos Worchester
2 łyżki -
sól
2 łyżeczki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
2 łyżki -
Koperek suszony Prymat
1 łyżeczka -
świeży pomidor
3 szt -
oliwa
50 ml -
czosnek
1 ząbek -
sałata roszponki
40 g -
cytryna
1 szt -
filet z łososia
400 g -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
0,5 łyżki -
parmezan
40 ml
Przepis i sposób przygotowania Carpaccio z łososia w grubo mielonym pieprzu i ziołach podane z pomidorami i oliwą z oliwek
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie każdy pokroić na 4 części i oczyścić z nasion. Cząstki pomidora skropić oliwą z oliwek połączoną z bazylią i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Tak przygotowane pomidory odstawić w chłodne miejsce na ok. 2-3 godziny.
Zamrożonego łososia wyjąć z zamrażarki i po chwili pokroić na cienkie plastry, najlepiej używając krajalnicy. Plastry łososia ułożyć na talerzu w formie rozety. Na środku umieścić trzy cząstki przygotowanych wcześniej pomidorów, a na nich odrobinę roszponki. Całość skropić oliwą truflową i posypać płatkami parmezanu. Do każdej porcji należy podać również cząstkę cytryny.
Komentarze (7)