Carpaccio z łososia w grubo mielonym pieprzu i ziołach podane z pomidorami i oliwą z oliwek

Carpaccio z łososia w grubo mielonym pieprzu i ziołach podane z pomidorami i oliwą z oliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z cytryny

    1 szt
  • sos Worchester

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 łyżki
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • świeży pomidor

    3 szt
  • oliwa

    50 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • sałata roszponki

    40 g
  • cytryna

    1 szt
  • filet z łososia

    400 g
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    0,5 łyżki
  • parmezan

    40 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Carpaccio z łososia w grubo mielonym pieprzu i ziołach podane z pomidorami i oliwą z oliwek

Umyty filet z łososia norweskiego zamarynować w soku z cytryny i sosie Worchester. Po około godzinie odsączyć z marynaty, dokładnie oprószyć solą i przyprawą do ryb. Grubo mielony pieprz wymieszać z koperkiem i obtoczyć w nim całego łososia. Następnie filet zawinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na min. 4 godziny.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie każdy pokroić na 4 części i oczyścić z nasion. Cząstki pomidora skropić oliwą z oliwek połączoną z bazylią i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Tak przygotowane pomidory odstawić w chłodne miejsce na ok. 2-3 godziny.
Zamrożonego łososia wyjąć z zamrażarki i po chwili pokroić na cienkie plastry, najlepiej używając krajalnicy. Plastry łososia ułożyć na talerzu w formie rozety. Na środku umieścić trzy cząstki przygotowanych wcześniej pomidorów, a na nich odrobinę roszponki. Całość skropić oliwą truflową i posypać płatkami parmezanu. Do każdej porcji należy podać również cząstkę cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Patriszja
Patriszja 16.11.2013 09:12
smaczne too :)
Iwona32 07.05.2013 08:27
ciekawy przepis..
Magdalena80 13.04.2011 23:51
smaczne
szalonamariolka 01.03.2011 22:56
pyszności
AgaS10 04.02.2011 19:44
wykwintnie:)
szajba2 25.12.2010 14:21
a może być z łosia?
Barbara55 28.06.2010 15:17
ryby uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat