Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki razowe z płatkami owsianymi

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowe bułki razowe z dodatkiem płatków owsianych idealne na kolacje lub śniadanie. Do tego kremowa jajecznica lub ulubiona pasta kanapkowa. 

Składniki:

Namaczanka:

płatki owsiane 0,5 szklanki
miód 1 łyżka
oliwa 3 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka
gorąca woda 1 szklanka

Ciasto właściwe:

drożdże suche 1 opakowanie
woda letnia 3 łyżki
siemię lniane 1 łyżka (zmielonego)
siemię lniane 3 łyżki
mąka pszenna typ 2000 1 szklanka
mąka żytnia 1 szklanka
mąka pszenna 0,25 szklanki

Dodatkowo:

jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
płatki owsiane 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki razowe z płatkami owsianymi

Bułki razowe proste do przygotowania w domu. Zawsze wychodzą i doskonale smakują.

Są chrupiące i miękkie wewnątrz. Można je przygotować na śniadanie lub kolację. Bułki razowe z płatkami owsianymi sprawdzą się też do lunchboxa. 

Wszystkie składniki na namaczankę wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5 min. Do namaczanki dodajemy siemię lniane, mąki, dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy miękkie ciasto (ok. 8min.).

Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając miską o blat. Ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12-16 równych części. Z każdej części formujmy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 30 min.

Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka i posypujemy płatkami owsianymi. bułki pieczemy w temp 180 st., przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż się zarumienią. Studzimy na kratce.

Jeśli lubicie razowe pieczywo koniecznie skuście się i przygotujcie w domu bułki z tego przepisu. Weekend to dobry moment, aby rano upiec je i położyć na stół w trakcie rodzinnego, niespiesznego śniadania. Jak raz je wypróbujecie chętnie wrócicie do tego przepisu. Polecam Waszej uwadze też przepis na bułki pszenne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 27.11.2015 21:30
Zdrowe ismaczne.
Czarnula666 27.11.2015 21:20
Idealne.. ;)
msmariusz 27.11.2015 13:42
zdrowe z płatkami bułeczki
Bernadeta1 27.11.2015 11:02
smaczne bułeczki, chętnie bym zjadła na śniadanie
norweska20 27.11.2015 10:48
chętnie bym zjadła
Futka 27.11.2015 09:27
Przepyszne domowe bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak