budyń ryżowy z jabłkami

budyń ryżowy z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • jabłka

    8 szt
  • jajko

    4 szt
  • mleko

    4 szklanki
  • masło

    3 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania budyń ryżowy z jabłkami

Ryż zalewamy mlekiem z łyżką rozpuszczonego masła,solimy i dusimy na małym ogniu 20 min.Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki dusimy je w małej ilości wody z cukrem i sokiem z cytryny.Ugotowany ryż mieszamy z żółtkami a z białek i cukru ubijamy pianę.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwę ryżu,następnie jabłka i znów ryż,wierzch smarujemy pianą z białek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

MagdaXXX 04.02.2013 19:41
pycha
Ewelina38 16.10.2011 14:50
uwielbiam ryż więc z przyjemnością pisze się na taką kolacyjkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat