Biszkopt z truskawkami "do góry nogami"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    8 sztuk
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • olej

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • truskawki

    0,7 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt z truskawkami "do góry nogami" foto
Żółtka DOKŁADNIE oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo, ciągle ubijając wsypujemy cukier i miksujemy na gładką, lśniącą pianę. Stopniowo, ciągle miksując wlewamy roztrzepane widelcem żółtka. Następnie, ciągle miksując wsypujemy obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu olej.
Krok 2 - Biszkopt z truskawkami "do góry nogami" foto
Masę biszkoptową wlewamy do tortownicy 24x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Biszkopt z truskawkami "do góry nogami" foto
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Układamy je na cieście (utopią się w nim). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzone odwracamy do góry nogami jeśli chcemy :)
Justi2401
Pyszny, puszysty i delikatny biszkopt pieczony z dodatkiem truskawek to idealny wypiek do kawy na letnie popołudnia :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 19.06.2017 12:09
smaczny deser
Ewa Wojtaszko 19.06.2017 11:57
sezonowo,pysznie :)
Patrycja33 19.06.2017 09:14
wspaniałości:) mniam:)
Bożena Matuszczyk 19.06.2017 08:54
Smakowite ciacho.;)
Róża1 18.06.2017 22:24
fajne ciasto !!!!!!!!!!
Diana Rusiłowicz 18.06.2017 20:41
Coś pysznego :)
w mojej kuchni 18.06.2017 18:35
fajne ciasto, zabieram
Babeczka35 18.06.2017 18:06
Bardzo pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat