Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z musem gruszkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka 4 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
gruszki 1 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
sok z cytryny 1 łyżka
margaryna 50 g
cukier puder 50 g
kakao 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 1/2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z musem gruszkowym

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodac żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej. Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki i piec ok 30 min do "suchego patyczka". Ostudzić.
Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować je na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody. Dodać do musu gruszkowego i miskować mikserem. Dodać do smaku sok z cytryny. Gdy mus zacznie tężeć przełożyć go na biszkopt. Wstawić do lodówki.
W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem. Dodać kakao i łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie wody. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.11.2013 17:44
brzmi naprawde pysznie
Jadwiga/Jaga85 05.11.2013 12:20
Mus gruszkowy-ciekawa jestem smaku:)
Olga_SK 05.11.2013 12:12
Apetycznie wygląda! :)
Ewa 05.11.2013 11:59
Brzmi naprawdę apetycznie i zachęcająco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak