Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt - składniki na 1. Pieczmy 2 biszkopty

  • jaja

    4 szt
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Jabłka

  • jabłka

    2 kg
  • woda

    1/2 szkl
  • cukier

    2 łyżki

dodatki

  • cukier puder

  • tłuszcz do formy

  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt z jabłkami foto
Pieczemy dwa biszkopty - każdy przygotowujemy w ten sam sposób


Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy pianę, dodajemy porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku stale miksując.
Krok 2 - Biszkopt z jabłkami foto
Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy.
Krok 3 - Biszkopt z jabłkami foto
Blachy do wypieku smarujemy tłuszczem i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 - 25 minut do suchego patyczka.
Krok 4 - Biszkopt z jabłkami foto
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka
Krok 5 - Biszkopt z jabłkami foto
Podlewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Krok 6 - Biszkopt z jabłkami foto
Biszkopty przekładamy gorącą masą jabłkową
Krok 7 - Biszkopt z jabłkami foto
Dekorujemy cukrem pudrem. Odstawiamy na minimum 2 godziny.
Gracer
Pieczemy dwa biszkopty - każdy przygotowujemy w ten sam sposób

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat