Biały blok czekoladowy

Biały blok czekoladowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleka w proszku

    400 g
  • cukru

    100 g
  • cukru waniliowego

    1 op.
  • masła

    75 g
  • wody

    0,5 szklanki
  • zapach waniliowy

    1 szt.
  • suszonej papaji

    50 g
  • bakalie

  • ananas suszony

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Biały blok czekoladowy

W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.

W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie (orzechy, migdały, owoce suszone), po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Dodać zapach. Bardzo dokładnie wymieszać.

Wyłożyć do np. keksówki, wyłożonej uprzednio folią aluminiową.

Na wierzchu można ułożyć/wysypać płatki migdałowe, wiórki kokosowe etc...(trzeba je docisnać aby nie spadały podczas krojenia).

Blachę z czekoladą przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów z lodówki) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (63)

Magda60 23.01.2012 13:55
super
Ela15 11.11.2011 16:05
bardzo lubie
Magda60 28.10.2011 18:43
super
Monika115 04.07.2011 11:45
uwielbiam takie rzeczy
Edyta-25 28.06.2011 13:54
Hmm. Trzebaby było kiedyś spróbować, bo wygląda cudzie!
Margo1 08.06.2011 16:45
uwielbiam białą czekoladę
agogo2 20.05.2011 17:59
super
smakowita 13.05.2011 10:17
pyszności
Aida 08.05.2011 12:23
koniecznie :) czekoladowo polecam!
mala2021 07.05.2011 21:19
o takim bloku nie słyszałam i nie jadłam więc koniecznie trzeba spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat