Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z rumowym akcentem

4.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Puszysty keks z aromatem rumowym i dodatkiem skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów. Pyszny pomysł na świąteczne ciasto!

Składniki:

margaryna 250 gramów
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
mąka 2 szkl +1,5 łyżki
mleko 100 mililitrów
aromat rumowy 1 łyżeczka
bakalie 300 gramów
biała czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z rumowym akcentem

Kroki postępowania

1
Bakalie (skórka kandyzowana pomarańczowa i cytrynowa, kandyzowany ananas, papaia, rodzynki, orzechy) przekładamy na sitko. Polewamy wrzątkiem i obtaczamy w 1,5 łyżki mąki.
Krok 1 - Keks z rumowym akcentem foto
4
Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucieramy.
Krok 2 - Keks z rumowym akcentem foto
5
Następnie dodajemy aromat rumowy i bakalie. Mieszamy.
Krok 3 - Keks z rumowym akcentem foto
6
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Keks z rumowym akcentem foto
7
Ciasto wykładamy na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).

Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Czekoladą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy kolorowymi perełkami.
Krok 5 - Keks z rumowym akcentem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia88_88 29.03.2018 06:03
Czy bakalie trzeba zalać wrzątkiem wody czy gorącym mlekiem o którym jest mowa w składnikach, a nie ma nic mowy w sposobie przygotowania?
ben-ka 16.03.2016 13:18
Smaczne ciasto, jakoś o nim zapomniałam.....
staropolanka5 08.02.2016 14:27
słodko wygląda
Wafelek2601 05.02.2016 13:30
Bardzo smaczny
cukiereczek 05.02.2016 12:42
super keks
Wacław 05.02.2016 10:59
na pewno pyszne ciasto :-)
joannaa24 05.02.2016 10:37
Bardzo dobry, dawno już nie robiłam
Mniam 05.02.2016 10:35
Bardzo smaczny keks.
RenataZ-et 05.02.2016 09:53
uwielbiam taki keks
Krystyna32 05.02.2016 09:41
wygląda pysznie
IZABELA29 05.02.2016 09:09
pysznie wyglĄDA
Poison1988 05.02.2016 08:02
palce lizać :) wygląda cudownie :)
Maridka19 05.02.2016 07:50
Wygląda obłędnie:)
jagoda5913 05.02.2016 00:19
pięknie się prezentuje
norweska20 04.02.2016 23:36
smakowity keksik
Iwusia 04.02.2016 23:07
smaczne ciasto
JulkaTomeczek 04.02.2016 22:33
Pyszne ciasto
wwwiolka 04.02.2016 21:51
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak