Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały blok

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 g
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżka
mleko w proszku 250 g
woda 150 ml
rodzynki 170 g
orzechy włoskie 50 g
płatki kukurydziane 100 g
sok z cytryny 1/2 szt
otręby 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biały blok

W rodnelku rozpuścić margarynę ,dodać wodę i cukier (ja daję trochę mniej niż pół szklanki bo blok jest słodki) oraz cukier waniliowy.Wszystko dokładnie wymieszać aby cukier i margaryna się rozpuściły. Zawartość rondelka przelać do miski i dodać rodzynki.Potem wsypać mleko w proszku (granulowane) i dokładnie wymieszać.Dodać resztę składników ,na końcu sok z cytryny i znowu dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią.Masę dobrze ugnieść łyżką lub rękę i odstawić do wystygnięcia a potem wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 20.01.2014 20:28
uwielbiam takie słodkości :)
Dorota59 08.11.2013 13:23
ciekawy przepis
adelajda 02.06.2013 13:27
bardzo smaczny! ja chciałam kupić mleko w proszku takie zwykłe i nie dostałam
caralajna 13.05.2013 07:18
świetny deser
Kulinarna Ja 05.05.2013 13:00
ooo tak, tego mi trzeba :d
Alex_M 03.05.2013 12:40
az slinka leci! :)
jozefinach 30.04.2013 23:19
Smaki dzieciństwa.
kasienka23 30.04.2013 07:00
nie jadłam jeszcze takiego! Wygląda wspaniale!
justys759 29.04.2013 23:24
aj u mnie też już dawno nie było takiego deseru czas to zmienić:)
treonina 29.04.2013 22:16
ciekawy deser :-) pierwszy raz taki widzę 
zielonamorelka 29.04.2013 22:09
ooo dziękuję za przypomnienie.już dawno miałam zrobić blok czekoladowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak