Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka wieprzowa
2 kg -
łopatka bez kości
2 kg -
pieprz mielony
5-6 g -
majeranek
20 g -
sól
45-50 g -
woda
200 ml -
czosnek
100 g -
jelita wieprzowe
Przepis i sposób przygotowania Biała kiełbasa tradycyjna
Można użyć sitka drobnego do łopatki i grubszego do szynki, ale ja używam sitka nr 6 do obu rodzajów mięsa - można zmielić też 2-3 razy.
Rozdrobnione mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek i wodę - wyrobić na jednolitą masę.
Jelita wypłukać kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie wycisnąć i naciągnąć na lejek dokręcony do maszynki.
Mięso ponownie włożyć do maszynki i napełnić jelita niezbyt ściśle, aby kiełbasa nie pękała podczas obróbki.
Zakręcać kiełbaski na średniej długości (15-20cm) i zawiązać końcówki.
Tak przygotowaną białą kiełbasę można sparzyć i zamrozić lub mrozić na surowo.
Nadaje się do gotowania, smażenia, wędzenia, pieczenia czy grillowania.
Komentarze (1)