Biała kiełbasa tradycyjna

Biała kiełbasa tradycyjna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    2 kg
  • łopatka bez kości

    2 kg
  • pieprz mielony

    5-6 g
  • majeranek

    20 g
  • sól

    45-50 g
  • woda

    200 ml
  • czosnek

    100 g
  • jelita wieprzowe

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Biała kiełbasa tradycyjna

Mięso umyć, dobrze osączyć i pokroić na kawałki odpowiednie do zmielenia.
Można użyć sitka drobnego do łopatki i grubszego do szynki, ale ja używam sitka nr 6 do obu rodzajów mięsa - można zmielić też 2-3 razy.
Rozdrobnione mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek i wodę - wyrobić na jednolitą masę.
Jelita wypłukać kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie wycisnąć i naciągnąć na lejek dokręcony do maszynki.
Mięso ponownie włożyć do maszynki i napełnić jelita niezbyt ściśle, aby kiełbasa nie pękała podczas obróbki.
Zakręcać kiełbaski na średniej długości (15-20cm) i zawiązać końcówki.

Tak przygotowaną białą kiełbasę można sparzyć i zamrozić lub mrozić na surowo.
Nadaje się do gotowania, smażenia, wędzenia, pieczenia czy grillowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Habibi 03.10.2012 09:33
Tę masę kiełbasianą można także zapasteryzować w słoikach, jeśli nie uda się kupić jelit.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat