Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa tradycyjna

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
łopatka bez kości 2 kg
pieprz mielony 5-6 g
majeranek 20 g
sól 45-50 g
woda 200 ml
czosnek 100 g
jelita wieprzowe

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa tradycyjna

Mięso umyć, dobrze osączyć i pokroić na kawałki odpowiednie do zmielenia.
Można użyć sitka drobnego do łopatki i grubszego do szynki, ale ja używam sitka nr 6 do obu rodzajów mięsa - można zmielić też 2-3 razy.
Rozdrobnione mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek i wodę - wyrobić na jednolitą masę.
Jelita wypłukać kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie wycisnąć i naciągnąć na lejek dokręcony do maszynki.
Mięso ponownie włożyć do maszynki i napełnić jelita niezbyt ściśle, aby kiełbasa nie pękała podczas obróbki.
Zakręcać kiełbaski na średniej długości (15-20cm) i zawiązać końcówki.

Tak przygotowaną białą kiełbasę można sparzyć i zamrozić lub mrozić na surowo.
Nadaje się do gotowania, smażenia, wędzenia, pieczenia czy grillowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.10.2012 09:33
Tę masę kiełbasianą można także zapasteryzować w słoikach, jeśli nie uda się kupić jelit.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak