Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała domowa kiełbasa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
boczek surowy 1 kg (tłusty)
karkówka 1/2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 52 g
czosnek 1/2 główki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka (pełna)
woda zimna 350 ml
flaki 1 opakowanie (do kiełbasek)

Przepis i sposób przygotowania na: Biała domowa kiełbasa

Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin.

Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).

Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.

Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 20.03.2016 11:12
Świetna kiełbasa;))
mysza75 20.03.2016 09:50
taka domowa jest najlepsza
Wacław 20.03.2016 09:38
przepyszna np do białego żurku :-)
bertpvd 20.03.2016 04:51
Nie ma to jak domowy wyrób; )
iziona 19.03.2016 21:37
Też robię, najlepsza na swiecie
adelajda 19.03.2016 19:07
Najlepsza domowa kiełbaska ...
dodi 19.03.2016 18:09
domowa jest zawsze u nas na pierwszym miejscu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak