Bez gniot

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 dekagram
  • cukier wanilinowy

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • olej

    1 szklanka
  • mleko

    3/4 szklanki
  • mąka

    4 szklanki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wazne jest żeby do miski włożyć wszystkie składniki w kolejności czyli: drożdze-cukier waniliowy-cukier-jajaka(rozmącone)-olej-mleko-mąka-sól(szczypta). Odstawiamy na 2-3 godziny, po tym czasie wszystko ze sobą miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) pieczemy w 170-180 stopniach przez 50-60 minut. na Ciasto możżna położyć kruszonkę, cynamonem posypać lub owoce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 05.08.2012 21:51
ciekawa nazwa
Betka 15.07.2012 00:26
wygląda pysznie ;)
Dorian 30.05.2012 20:08
pycha
Rafał10 28.05.2012 07:18
tak po składnikach widzę że to taka drożdżóweczka chyba :) już dawno nie robiłam, chyba zrobię !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat