Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BAŻANT PO ŁOWIECKU

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: BAŻANT PO ŁOWIECKU

Sprawionego ptaka natrzeć wewnątrz solą wymieszaną z pieprzem i potłuczonym jałowcem; z zewnątrz posypać solą i pieprzem, pokropić sokiem z połowy cytryny i zostawić na pół godziny. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i udusić w oleju Wielkopolskim. Natkę i szalotki posiekać i usmażyć na oleju Wielkopolskim. Następnie zmieszać z pieczarkami. Tą masą nafaszerować bażanta i zaszyć. Odłożyć do lodówki na 3 dni. Przed upieczeniem do wnętrza ptaka włożyć łyżkę oleju Wielkopolskiego. Wstawić do gorącego piekarnika i piec polewając olejem Wielkopolskim aż bażant zmięknie. Z upieczonego bażanta wyjąć farsz i włożyć do bulionu, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, startą skórką z cytryny oraz tłuszczem z pieczenia. Wcisnąć sok z pozostałej połówki cytryny, wymieszać i polać ptaka na półmisku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak