bakłażany nadziewane mięsem i mozarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 sztuki
  • mięso mielone

    400 gr
  • mozzarella

    125 gr
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól do smaku

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • bakłażan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone bakłażany kroimy na plasty o grubości 1 cm , solimy je i odstawiamy na ok 20 min aż puszczą sok.
Mięso mielone smażymy a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i czerwone wino.Czekamy aż płyn sie zredukuje. przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy pokrojoną w kostkę mizzarellę, mieszamy. Pomidor kroimy na plasty posypujemy majerankiem. Suche bakłażny układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na bakłażany nakładamy mięso a na mięso plasterki pomidorów. Pieczemy w temp ok 200stopni przez 25 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat