Bajaderki czyli pyszny recykling

Bajaderki czyli pyszny recykling

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    100 g
  • masło

    150 g
  • marcepan w czekoladzie

    170 g
  • likier amaretto

    50 ml
  • kakao

    do obtoczenia
  • ciastka

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bajaderki czyli pyszny recykling foto
Pomysł na te kuleczki nasunął mi się gdy przeglądałam zawartość pudełka ze słodyczami. Przypomniał mi się wtedy przepis Caralajny na bomby marcepanowe ;)

Do pojemnika rozdrabniacza wsypać połamane ciastka (dowolne, ja użyłam mieszanki 3 rodzajów jakie akurat miałam w domu), zmiksować na pył. Wsypać do miski.
Krok 2 - Bajaderki czyli pyszny recykling foto
Marcepan kroimy na mniejsze kawałki i również miksujemy w rozdrabniaczu. Dodajemy do ciastek i mieszamy.
Krok 3 - Bajaderki czyli pyszny recykling foto
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, wlewamy Amaretto i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do miski i dokładnie wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki aż masa zgęstnieje na tyle aby dało się formować kulki.
Krok 4 - Bajaderki czyli pyszny recykling foto
Na talerzyk wsypujemy przesiane kakao (użyłam rozpuszczalne). W dłoniach formujemy z masy kulki, obtaczamy w kakao, odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki.
Krok 5 - Bajaderki czyli pyszny recykling foto
Pyszne kuleczki z ‘resztek’ są gotowe. Przechowujemy je w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna169Hosz

27.02.2014 11:24
Lubie taki recykling :)

kate.500

08.02.2014 21:30
pyszny recykling

czekoladka_m

07.02.2014 10:10
Bardzo, bardzo lubię;):)

Agata3

11.01.2014 17:26
Pyszne bajaderki;)

Cranberry

11.01.2014 09:41
fajny przepis :)

caralajna

09.01.2014 17:41
ale bym zjadła ;)

Alex_M

09.01.2014 13:12
dziękuję :)

mysza75

09.01.2014 12:26
Piękne bajaderki i super fota :-)

anemon

08.01.2014 22:08
Jedny słowem nic sie nie zmarnowało i do tego ile przyjemności z jedzenia. Świetny pomysł, ja również skorzystam.

Łucja

08.01.2014 15:00
pycha :) !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat