Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kokosowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 100 g
sól 1 szczypta
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
olej 150 ml
mleko kokosowe 250 ml
mąka pszenna 225 gram
mąka ziemniaczana 85 gram
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kokosowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka wbić do wysokiej miski, dodać cukier oraz szczyptę soli. Ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać olej i ekstrakt, krótko zmiksować.

W drugiej misce przesiać mąki z sodą oczyszczoną, dodać wiórki, wszystko wymieszać.

Do masy jajecznej dodawać mieszankę mąki oraz mleko kokosowe na zmianę stale miksując do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Formę na babkę wysmarować olejem/masłem i wysypać bułką tartą. Przelać masę. Piec w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Wystudzić.

Ja polałam jeszcze gorącą babkę gorącą polewą i trochę moja polewa wsiąkła. Gdyby poczekać chwilę, to polewa by nie wsiąkła, ale mi to nie przeszkadza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 24.04.2015 16:12
fajny pomysł
Zdzisław 24.04.2015 16:06
takie słodkości lubię
Cynamonka 24.04.2015 12:15
musi być bardzo smaczna i aromatyczna! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak