Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka bananowo-czekoladowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

banan 3 sztuki
jajko 4 sztuki
olej 1/2 szklanki
mleko 250 ml
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 32 gramy
kakao 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
mieszanka keksowa 10 dag
orzechy laskowe 10 dag
wiórki kokosowe 1/4 szklanki

Polewa

czekolada gorzka 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka bananowo-czekoladowa

Kroki postępowania

1
Banany obrać, rozdrobnić blenderem.
Krok 1 - Babka bananowo-czekoladowa foto
2
Dodać mleko, olej i jaja. Zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2 - Babka bananowo-czekoladowa foto
3
Składniki suche wymieszać dokładnie w misce. Pozostawić odrobinę mieszanki keksowej do dekoracji.
Krok 3 - Babka bananowo-czekoladowa foto
4
Zmieszać ze sobą składniki mokre i suche, wymieszać łyżką. Nie musi być bardzo dokładnie, nie zaleca się używania miksera.
Krok 4 - Babka bananowo-czekoladowa foto
5
Formę wielkości 12x50cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 5 - Babka bananowo-czekoladowa foto
6
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Ciasto przelać do blaszki. Piec około godziny, aż do suchego patyczka.
Krok 6 - Babka bananowo-czekoladowa foto
7
Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać ciasto. Udekorować pozostałą mieszanką keksową.
Krok 7 - Babka bananowo-czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 27.09.2016 01:15
dobre do kawy
gusia1000 27.09.2016 00:31
Bardzo dobra słodkość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak