Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anielski likier

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka 0,5 l (40 %)
laska wanilii
wiórki kokosowe 250 g
mleko skondensowane 1 puszka
mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
kokos 1 orzech
cukier (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Anielski likier

1. Wiórki kokosowe i ziarenka z jednej laski wanilii przekładamy do dużego słoika, zalewamy wódką i odstawiamy na około 10 dni. Każdego dnia wstrząsamy słoikiem.

2. Po tym czasie przecedzamy miksturę na gęstym sitku lub gazie i delikatnie odciskamy wiórki kokosowe.

W orzechu kokosowym robimy dziurkę i zlewamy wodę kokosową.

Następnie do miksera wlewamy przecedzoną wódkę, wodę kokosową, mleko kokosowe (słodzone i niesłodzone) i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

* Jeśli likier wydaje nam się mało słodki, możemy dosłodzić go cukrem (najlepiej brzozowym).

Tak przyrządzony trunek wstawiamy do lodówki, a po schłodzeniu możemy delektować się jego smakiem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 01.12.2014 19:52
nazwa mnie przyciąga
jola91 29.10.2014 16:10
Wyborny :) W zeszłym roku robiłam podobny :)
Czyki 29.10.2014 14:08
Bardzo fajny likierek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak