Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

AJER-KONIAK

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 10 szt
cukier drobny 1 szkl
cukier waniliowy 2 szt
mleko skondensowane 500 ml
mleko skondensowane niesłodzone 500 ml
spirytus 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: AJER-KONIAK

Kroki postępowania

1
Jajka sparzam gorącą wodą i osuszam.Oddzielam żółtka od białek do osobnych miseczek.Białka przelewam do pojemnika i chowam w lodówce(będą pyszne bezy).
Krok 1 - AJER-KONIAK  foto
2
Żółtka przelewam do miski ,dodaję cukier i cukier waniliowy .
Krok 2 - AJER-KONIAK  foto
3
Ucieram tak długo,aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta masa jajeczna.
Krok 3 - AJER-KONIAK  foto
4
Do utartych żółtek dodaję kolejno mleka i cały czas mieszam.Na końcu małym strumieniem dolewam spirytus.Wszystko razem jeszcze chwilę mieszam ,aby się połączyły wszystkie składniki.
Krok 4 - AJER-KONIAK  foto
5
Gotowy Ajerkoniak przelewam do butelek lub karafki.
Krok 5 - AJER-KONIAK  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.06.2014 08:17
bardzo dobry
BernadettaP 27.04.2014 22:07
Oj, dawno już go nie robiłam !
ben-ka 27.04.2014 10:57
Już nie pamiętam kiedy go robiłam,a były czasy,że często gościł w moim domu.
Krystyna32 27.04.2014 07:42
zapowiada się pysznie :)
pajbek 26.04.2014 19:59
Kiedyś częściej robiłam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak