Dorsz na purée z bobu i jabłek grójeckich z sałatką z rukoli i czerwonej porzeczki

Ewa

Ewa

Dorsz na purée z bobu i jabłek grójeckich z sałatką z rukoli i czerwonej porzeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryba

  • filet z dorsza

    400 g
  • rukola

    2 garśćie
  • czerwona porzeczka

    2 garście
  • olej rydzowy

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sok z cytryny

Na purée z bobu i jabłek grójeckich

  • bób

    400 g
  • jabłka

    2 szt
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • miód spadziowy

    1 łyżeczka
  • twaróg

    100 g
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • olej do smażenia

  • olej rydzowy

    3 łyżki
  • miód pitny

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy na zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na parę minut do zamarynowania. Jabłka ze skórką kroimy w kostkę. Przesmażamy je na łyżce oleju rzepakowego. Podlewamy odrobiną Trójniaku i dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany i obrany bób. Dodajemy twaróg solankowy wędzony orz imbir. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy łyżkę oleju rydzowego, miód, doprawiamy solą i pieprzem- całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Dorsza smażymy na złoty kolor- smażymy najpierw od strony skórki. Potem przewracamy na chwilę skórą do góry. Rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerzu wykładamy połowę purée z bobu i jabłek grójeckich. Na to układamy porcję dorsza- skórką do góry. Na rybę wykładamy sporą garść rukoli oraz czerwone porzeczki. Całość skrapiamy olejem rydzowym, dekorujemy gałązkami porzeczek. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sezamek

03.07.2017 22:24
świetna ryba

Krzysztof15

19.07.2014 07:47
pyszna rybka

wwwiolka

18.07.2014 23:58
Bardzo fajny przepis.

ada.la

18.07.2014 23:36
wygląda jak danie podawane w najlepszej restauracji

Christopher

18.07.2014 21:20
Lubię połączenie ryb z owocami.

ben-ka

18.07.2014 21:20
Smacznie przyrządzona rybka.

halina17

18.07.2014 21:05
Dobre danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat