„Przetarte grzyby do słoika”

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1 kg
  • sól

    3 dag
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Oczyszczone grzyby zalać pól szklanką gorącej wody, dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików , pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę .Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny. W zimie po dodaniu śmietany uzyskujemy doskonały sos do makaronów i ziemniaków są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ana1 04.10.2013 12:38
bardzo fajne
bogusia19 04.10.2013 11:39
świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat