Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogóreczki konserwowe: jeden produkt – dziesiątki zastosowań

Ogóreczki konserwowe: jeden produkt – dziesiątki zastosowań

Ogóreczki konserwowe to uniwersalny produkt, który zawsze warto mieć w swojej domowej spiżarni. Dlaczego? Mają dziesiątki zastosowań.  Z korniszonkami szybko przygotujecie pyszne przekąski. Z czym najlepiej przygotować ogóreczki konserwowe, jak je podawać i jakie wybrać do posiłku? Możecie serwować je jako dodatki do dań, a także solo. Gdy pojawiają się niezapowiedziani goście, a w Waszej lodówce znajduje się niewiele składników. Oto kilka pomysłów.

Ogóreczki konserwowe Smak – dlaczego warto je mieć w swojej kuchni

Polacy kochają ogóreczki konserwowe. W ich klasycznym wydaniu sekret smaku tkwi w odpowiednich proporcjach tradycyjnych składników zalewy, czyli wody, octu, cukru i gorczycy. Korniszonki doskonale pasują do sałatki jarzynowej, bez której w wielu domach trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Klasyczne ogóreczki warto mieć w swojej kuchni zawsze – do pokrojenia na kanapkę lub zapiekankę albo jako zamiennik surówki do drugiego dania z mięsem. Ziemniaki i schabowy lub kasza z mięsem w sosie pieczarkowym plus korniszonki – to pełny i lubiany obiad.

Ogóreczki konserwowe Smak mają klasyczny, lekko słodki smak. Dzięki temu, że są małe, do wielu dań nie trzeba ich kroić. Możecie używać ich także do makaronów, past na kanapki, sosów – wszędzie tam, gdzie chcecie dodać wyrazistego, ale bardzo tradycyjnego smaku korniszonków.

W ofercie marki znajdziecie również dwa inne warianty korniszonków. Wzbogacone o dodatkowe smaki, które świetnie sprawdzą się w wielu potrawach. Ogóreczki z chili idealnie pasują do wszystkich przekąsek typu street food. Zrobicie z nimi miniburgery czy pyszne hot dogi. To połączenie łagodnego smaku ogóreczków z pikantnością papryczki chili. 

W ogóreczkach z czosnkiem Smak znajdziecie z kolei dodatek marynowanego czosnku. Te korniszony idealnie pasują np. do śledzika, ale możecie śmiało podawać je, wraz z czosnkiem, jako przekąskę.

Pomysły na szybkie przekąski z minikorniszonami

Ogóreczki są świetne na każdą okazję. Znajdą zastosowanie w menu śniadaniowym, obiadowym i daniach podawanych na kolacje. Są też ważnym składnikiem przekąsek, także imprezowych. Warto postawić na przetwory, bo dzięki nim w prosty sposób można wyczarować szybką i smaczną przekąskę z kilku składników.

Najlepszym przykładem są koreczki. Nadziejcie na wykałaczki oliwki – czarne i zielone, korniszonki, ser gouda i listek bazylii. Szybkie, smaczne i efektowne koreczki z pewnością zachwycą zarówno domowników, jak i gości.

Innym pomysłem na szybką przekąskę są szaszłyki z pieczarkami marynowanymi i ogóreczkami z chili. Na długi patyczek nadziewajcie na zmianę marynowane pieczarki i korniszonki. Gotowe. Takie szaszłyki świetnie smakują jako samodzielna przekąska, ale mogą też być dodatkiem do grillowanych mięs czy kiełbas.

Ogóreczki w trzech smakach, jabłuszka kaparowe, oliwki, suszone pomidory oraz marynowaną cebulkę i czosnek można również podawać w osobnych, małych miseczkach jako zestaw. W tym przypadku na stół trafia bardzo efektowna i bogata w różne smaki przekąska, która nie wymaga od Was żadnego wcześniejszego przygotowania. Właśnie dlatego przetwory w słoiku to coś, co warto mieć w swojej kuchni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak