Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziołowo – owocowo

Ostatnio eksperymentuję w łączeniu ziół z owocami. Tym prostym sposobem można wzbogacać, a nawet zmieniać smak owoców. Nie jest to ani trochę dziwne, gdyż producenci herbat i soków już dawno odkryli zaletę takich połączeń i wprowadzili na rynek szereg artykułów typu: moja ulubiona herbata melisa-pomarańcza lub sok jabłkowo – miętowy.

ziołowo – owocowo

„Eksperymenty” dotyczą zarówno prostych sałatek, koktajli,  jak i ciast. Do tego wpisu długo się zbierałam, bo nie bardzo wiem jak podejść do sprawy, aby nie powstał chaos może więc od początku. O jakie zioła chodzi? Przede wszystkim świeże:

ziołowo – owocowo

Stevia – to absolutny hit, dostałam w prezencie sadzonkę w doniczce zamiast kwiatów. Jest słodsza od cukru, a nie ma kalorii.. ale co najciekawsze działa przeciwpróchniczo na zęby.  Warto ją więc żuć. Ma jedną wadę, taki dziwny posmak, jakby wędzonki – mi się przynajmniej tak kojarzy, łatwo się go pozbyć dodatkiem soku z cytryny. Dodaję do sałatek owocowych i koktajli.

ziołowo – owocowo ziołowo – owocowo

Mięta – każdy wie jak smakuje, jest wiele rodzajów mięty, o różnej intensywności. Robi się z niej herbaty poprawiające trawienie. Świeże liście można jeść w sałatkach, koktajlach czy lodach. Bardzo orzeźwia mdłe smaki np. melonów, brzoskwiń, moreli, bananów. Świetnie komponuje się z truskawkami choć te mdłe nie są.

ziołowo – owocowo ziołowo – owocowo

Melisa – ma cytrusowy posmak, działa uspokajająco, świetnie komponuje się z cytrusami.

Natka kolendry – ma intensywny cytrusowy posmak. Nie każdy ją lubi, ja dopiero od niedawna. Dodaję ją do sałatek z cytrusami.

Tymianek – tak tymianek, ma wspaniały smak, pasuje również do owoców, najbardziej do truskawek i brzoskwini. Przy okazji poprawia trawienie, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie, wzmacnia dziąsła i zęby. Podobny smak do tymianku na Macierzanka.

ziołowo – owocowo ziołowo – owocowo

Jest jeszcze Hyzop.. to takie „dziwne” zioło, u mnie się rozrósł, bo nikt go nie chciał jeść. Kwitnie na fioletowo. Ma taki specyficzny gorzkawy posmak, który jak się niedawno dowiedziałam w sałatkach całkowicie znika, dlatego zaczęłam go jeść właśnie w sałatkach. Poprawia trawienie, leczy także przeziębienia.

ziołowo – owocowo

sałatka z rzodkiewki i pomarańczy z miętą

ziołowo – owocowo

truskawki z miętą i sosem jogurtowym

ziołowo – owocowo

sałatka z truskawkami i tymiankiem

ziołowo – owocowo

tarta z brzoskwiniami i tymiankiem

ziołowo – owocowo

kruche tatraletki z musem z białej czekolady, truskawkami i ziołami

ziołowo – owocowo

sałatka marokańska z pomarańczą, melisą i kolendrą

ziołowo – owocowo

pikantne truskawki z ziołami

ziołowo – owocowo

sałatka z morelą, melonem, miętą i stevią

ziołowo – owocowo

napój arbuzowo miętowy

ziołowo – owocowo

Inspirujące są dla mnie też przepisy na: torcik ze świeżej mięty i malin” autorstwa leonowie, oraz „sernik bananowo miętowy” upieczony przez Rafał / Kinga. Mam nadzieję, że nie będą mieć nic przeciw umieszczeniu tu linków do ich przepisów, pozdrawiam ;)

    S M A C Z N E G O

mój licznik odwiedzin:

caralajna 11.06.2013 06:34
dziękuję :) przyprawy takie jak imbir, cynamon, kardamon, chili też są wspaniałym dodatkiem do owców, chciałam się jednak skupić na ziołach, pozdrawiam
arbuzowo 10.06.2013 21:54
gratuluję - my np. łączymy gruszki z imbirem - polecam gorąco!
anemon 07.06.2013 19:12
Tak zrobię, ale chciałam iść na skróty i skorzystać z Twojego doświadczenia, bo właśnie widziałam w sklepie sadzonki i zastanawiałam się nad zakupem. Tak czy tak chyba jednak kupię. W takim razie wspólnie będziemy to doświadczenie w "uprawie" stevi nabywać.
caralajna 07.06.2013 10:00
@anemon, szczerze mówiąc Stevię mam od 2 m-cy i jeszcze nie zainteresowałam się uprawą, ale myślę że warto odwiedzić stronę stewia.info.pl
anemon 07.06.2013 09:51
Wpis oczywiście bardzo ciekawy i zilustrowany pięknymi zdjęciami. Napisz proszę, czy stevia wymaga jakiś specjalnych warunków, w jakiś specjalny sposób trzeba ją pielęgnować, aby dobrze rosła?
caralajna 07.06.2013 07:57
dziękuję Iwona, jak zwykle potrafisz mile skomplementować. lecz i tak nie śmiem konkurować z Twoim cyklem o winach :)
IwonaDD 07.06.2013 07:44
wpis prawdziwe mistrzostwo!!! wspaniale i z ciekawością się czyta, świetnie ujęty temat- krótko,zwięźle i na temat,przeapetyczne przykłady,pozostaje pod wrażeniem użytkowności ziół,takiego zastosowania w większości nie znałam; prawdziwa ziołowa inspiracja!Nie pozostaje nic innego, jak podziękować i wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak