Pomysł na pastę do chleba.

Gdy przestałam jeść kanapki z serem i wędliną jakiś czas temu, odkryłam całe bogactwo past do chleba. Pomysłów na takie pasty jest naprawdę dużo, poniżej przedstawiam kilka z nich.
To bardzo pożywna pasta, zapewniam że pyszna. Jajka są bogate w cenne białka, a awokado cenne i zdrowe tłuszcze. Ponadto jajka dostarczają dawkę witamin witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12 i lecytynę.
Awokado zaś witaminy C, E, B6 , K i kwas foliowy. Po zjedzeniu takiej kanapki na śniadanie, energii wystarczy na wiele godzin.
Pasta z czarnych oliwek, kaparów i czosnku.
Bardzo aromatyczna śródziemnomorska pasta. Ponieważ zawiera czosnek, najlepiej jeść ją na kolację. Czarne oliwki są dojrzale, zielone nie. Zawierają minerały: wapń, fosfor, potas i żelazo oraz witaminy C oraz E. Dostarczają cenne kwasy tłuszczowe, błonnik i są lekkostrawne. Kapary dodają ciekawego smaku.
Pasta z zielonego groszku i awokado.
Zielony groszek ma sporo białka błonnika, potasu, fosforu, witaminy A, E, C i z grupy B. Jest słodki, ale wcale nie ma dużo węglowodanów. O awokado pisałam przy paście z jajek i awokado.
Można ją zrobić zarówno z czerwonej jak i białej cebuli. Świetna na kolację, bardzo smaczna. Cebula zawiera fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem. Poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Moje ulubione pasty robię z zieleniny: natka pietruszki, rukola, szpinak. Nie tylko bardzo mi smakują, ale są bardzo zdrowe. Przede wszystkim chodzi o chlorofil, zielony barwnik roślin – silny antyutleniacz, usuwa toksyny z organizmu. Hemoglobina – składnik krwi jest prawie identyczna jak chlorofil, z tym że w jądrze hemoglobiny znajduje się żelazo a w jądrze chlorofilu magnez. Zielone części roślin są też bogate w witaminę C i z grupy B. Dostarczają cennych minerałów magnez, wapń, jod itd. Oraz mnóstwo innych cennych związków organicznych. Aha i błonnik!
Smacznego.