Awokado to drzewo wywodzące się z Meksyku, należy do tej samej rodziny co cynamon, wawrzyn czy kamfora. Ten owoc klasyfikuje się w botanice jako duża jagoda z jedną pestką. Potocznie nazywa się też gruszką aligatora, bardzo trafne określenie.
Dziś awokado ma wiele odmian i uprawia się je w krajach o tropikalnym klimacie na całym świecie, jednak Meksyk zdecydowanie przoduje w produkcji tych owoców.
Owoc nie ma wyraźnego smaku i nie jest słodki, dlatego można go wykorzystywać do dań wytrawnych, sałatek i deserów. Dojrzały jest lekko miękki, po obraniu ze skórki ma konsystencje kremową jak masło. Aby owoc nie ciemniał, po obraniu można skroić go sokiem z cytryny, podobnie jak jabłka.
Awokado spożywa się głównie na surowo, niektóre odmiany można lekko podgrzać, ale nie należy gotować go zbyt długo.
Wartości odżywcze:
Awokado jest sycące, ma około 160 kcal na 100g, a 75% wartości energetycznej pochodzi z tłuszczy. Są to głównie kwasy jednonienasycone – kwas oleinowy. Zawiera także zdrowy kwas linolowy i palmitynowy. Ma więcej potasu niż banany i trochę innych minerałów. Jest bogaty w witaminy C, E, B6 , K i kwas foliowy.
Awokado ma ważną zdrowotną właściwość: obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL, co zostało udowodnione doświadczalnie.
Jak się jada awokado na świecie.
W Meksyku jest składnikiem dipu guacamole, bywa dodawany do tortilli i serwowany na tostach.
W Bazyli awokado jada się tylko na słodko, rozgnieciony z cukrem i limonką, zaś w Argentynie, Meksyku czy Chile tylko w pikantnych potrawach: z ryżem, w zupach, w sałatkach, z kurczakiem..
Na Filipinach, w Brazylii, Indonezji, Wietnamie i w południowych Indiach, awokado jest często dodawane do koktajli mlecznych, czasem do lodów i innych deserów .
W Etiopii z tego owocu robi się sok, mieszając je z cukrem i mlekiem lub wodą . Jest tam też często składnikiem deserów warstwowych, a także sałatek.
W Kenii i Nigerii awokado jada się samo, bez dodatków lub jest dodawane do sałatek.
W Australii i Nowej Zelandii jada się je na kanapkach, w sushi i z kurczakiem.
W Iranie używa się jako krem do twarzy.. choć to kosmetyczna ciekawostka..
Źródło: Informacje w niniejszym wpisie zostały zaczerpnięte z anglojęzycznej Wikipedii.
Moje propozycje jak wykorzystać awokado (linki):
wegański deser z mleka kokosowego i awokado
sałatka na wiosnę (z awokado, jajkami i szparagami)
surówka z kopru włoskiego, pomarańczy i awokado
pasta z jajek i awokado do chleba
Awokado świetnie smakuje z jajami.
S M A C Z N E G O