Morwa to trochę zapomniane owoc. Jagody rosną na drzewach sięgających do 15 m i szybko tracą świeżość, dlatego nie znajdziecie ich na targowiskach. Najlepiej mieć dostęp do drzewa, w latach 50-tych sadzono ich sporo, gdyż Polska miała ambicje produkcji jedwabiu, a jedwabniki żywią się liśćmi morwy. Dlatego też drzewa te można czasem spotkać rosnące półdziko.
Morwa kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami , gdy okupowałam każde znane mi drzewo i podjadałam zeń owoce. Smakują trochę mdło, są słodkie ale smaczne. Sok z czarnej morwy brudzi tak samo jak czarne jagody. Niedawno będąc w rodzinnych stronach zauważyłam, że z tych samych drzew korzystają chyba tylko ptaki.
„Morwa czarna zawiera flawonoidy, kumaryny, taniny, cukry (inwertowany, trzcinowy). Jagody zawierają także witaminę A, B1, B2, C oraz barwnik, który wykorzystuje się do barwienia przetworów. Zapobiega silnym krwawieniom, stosowana jest w przypadkach raka piersi, raka jajnika.. Należy zwrócić uwagę, że występuje również gatunek morwy białej, która jest wciąż używana w Chinach jako środek na kaszel, przeziębienia oraz w przypadkach wysokiego ciśnienia krwi. Chińczycy używają również naparów z morwy białej jako środka odżywczego dla organizmu” (źródło: herbs2000.com). Z liści morwy białej sporządza się preparaty przeciw cukrzycy, dostępne są w aptekach i dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością lub drogeriach.
W Azji owoce morwy się suszy na energetyczną przekąskę. Suszone owoce także mieli się na mąkę.
Z owocami można zrobić wiele ciekawych rzeczy, piec ciasta, przyrządzać desery, dżemy, soki czy koktajle. Warto wzbogacić smak sokiem z cytryny, bo jak wspomniałam smak jest nieco mdły.
Aby zrobić gęsty sok wystarczy owoce umyć, odciąć ogonki i zmiksować w blenderze.
Po dodaniu kefiru czy maślanki otrzymujemy koktajl.
Jeśli sok zmieszamy z rozpuszczoną żelatyną (w proporcjach jak na opakowaniu) po stężeniu już mamy galaretkę.
Składniki: morwa czarna 300 g jogurt grecki 150 ml żelatyna 2 łyżeczki sok z cytryny
Składniki na 2 porcje.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody (1/5 szklanki), a następnie rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Owoce morwy opłukać i odciąć ogonki. Umieścić w blenderze kielichowym razem z cukrem oraz jogurtem i rozdrobnić. Dodać rozpuszczoną żelatynę, można dodać trochę soku z cytryny. Przelać do 2 pojemników lub jednego dużego i wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Tak zmrożone można już jeść.
Biszkoptowe placki z owocami morwy.
Składniki: jaja 2 średnie mąka pszenna 3 łyżki jogurt grecki 2 łyżki cukier 2 łyżki proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki sól i morwa czarna 3/4 szklanki oraz olej do smażenia
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier cały czas ubijając mikserem, następnie po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Na końcu dodać jogurt. Gdy składniki się połączą, pomału ręcznie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać morwę wcześniej umytą i osuszoną z obciętymi ogonkami.
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Nałożyć łyżką placki, smażyć na małym ogniu pod przykryciem do zrumienienia na złoty kolor.
Jeść na ciepło lub zimno.
Z tego samego ciasta można upiec biszkopciki.
Smacznego.