Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

Morwa kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami, dziś to trochę zapomniane owoce.

 

Morwa to trochę zapomniane owoc. Jagody rosną na drzewach sięgających do 15 m i szybko tracą świeżość, dlatego nie znajdziecie ich na targowiskach. Najlepiej mieć dostęp do drzewa, w latach 50-tych sadzono ich sporo, gdyż Polska miała ambicje produkcji jedwabiu, a jedwabniki żywią się liśćmi morwy. Dlatego też drzewa te można czasem spotkać rosnące półdziko.

 

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

Morwa kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami , gdy okupowałam każde znane mi drzewo i podjadałam zeń owoce. Smakują trochę mdło, są słodkie ale smaczne. Sok z czarnej morwy brudzi tak samo jak czarne jagody. Niedawno będąc w rodzinnych stronach zauważyłam, że z tych samych drzew korzystają chyba tylko ptaki.

„Morwa czarna zawiera flawonoidy, kumaryny, taniny, cukry (inwertowany, trzcinowy). Jagody zawierają także witaminę A, B1, B2, C oraz barwnik, który wykorzystuje się do barwienia przetworów. Zapobiega silnym krwawieniom, stosowana jest w przypadkach raka piersi, raka jajnika.. Należy zwrócić uwagę, że występuje również gatunek morwy białej, która jest wciąż używana w Chinach jako środek na kaszel, przeziębienia oraz w przypadkach wysokiego ciśnienia krwi. Chińczycy używają również naparów z morwy białej jako środka odżywczego dla organizmu” (źródło: herbs2000.com). Z liści morwy białej sporządza się preparaty przeciw cukrzycy, dostępne są w aptekach i dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością lub drogeriach.

W Azji owoce morwy się suszy na energetyczną przekąskę. Suszone owoce także mieli się na mąkę.

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

Z owocami można zrobić wiele ciekawych rzeczy, piec ciasta, przyrządzać desery, dżemy, soki czy koktajle. Warto wzbogacić smak sokiem z cytryny, bo jak wspomniałam smak jest nieco mdły.

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

Aby zrobić gęsty sok wystarczy owoce umyć, odciąć ogonki i zmiksować w blenderze.

Po dodaniu kefiru czy maślanki otrzymujemy koktajl.

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

Jeśli sok zmieszamy z rozpuszczoną żelatyną (w proporcjach jak na opakowaniu) po stężeniu już mamy galaretkę.

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

 

 Jogurtowe lody z morwy.

Składniki: morwa czarna 300 g  jogurt grecki 150 ml  żelatyna 2 łyżeczki sok z cytryny

Składniki na 2 porcje.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody (1/5 szklanki), a następnie rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Owoce morwy opłukać i odciąć ogonki. Umieścić w blenderze kielichowym razem z cukrem oraz jogurtem i rozdrobnić. Dodać rozpuszczoną żelatynę, można dodać trochę soku z cytryny. Przelać do 2 pojemników lub jednego dużego i wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Tak zmrożone można już jeść.

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

Biszkoptowe placki z owocami morwy.

Składniki: jaja 2 średnie mąka pszenna 3 łyżki jogurt grecki 2 łyżki cukier 2 łyżki proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki sól i morwa czarna 3/4 szklanki oraz olej do smażenia

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier cały czas ubijając mikserem, następnie po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Na końcu dodać jogurt. Gdy składniki się połączą, pomału ręcznie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać morwę wcześniej umytą i osuszoną z obciętymi ogonkami.
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Nałożyć łyżką placki, smażyć na małym ogniu pod przykryciem do zrumienienia na złoty kolor.
Jeść na ciepło lub zimno.

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

 Z tego samego ciasta można upiec biszkopciki.

Smaki lata i wakacji: Morwa Czarna.

Smacznego.

 

bietka 05.08.2014 14:02
morwy to mój smak z dzieciństwa, kiedyś rosło u nas takie drzewo, a jego owoce były pyszne :)
caralajna 02.08.2014 20:36
@IwonaDD dziękuję za miłe słowa. Poprzednie wpisy wykasowałam, nie pierwszy raz zresztą i kiedyś chyba napisałam dlaczego to robię ;)
caralajna 02.08.2014 20:30
@Christopher tzn, mi te owoce bardzo smakują, ale brak w nich balansu między kwaśnym a słodkim. Owocami zainteresowałam się, bo działają leczniczo. Jednak odniosłam wrażenie, że nie warto o tym pisać, bo od zdrowia to ds ma tzw. 'specjalistów' co czasem piszą jakieś artykuły, a ja mam papierek ale akurat nie z tej dziedziny.
IwonaDD 02.08.2014 16:26
Kolejny świetny wpis, szkoda, że poprzednie "wcieło bez śladu", mam cichą nadzieje,że ten inspirujący wpis zostanie na dłużej i będzie można za rok wrócić i poczytac, co tu by przygotować z morwy:)
Christopher 02.08.2014 13:28
Rzeczywiście drzewa morwy były kiedyś bardzo znane właśnie ze względu na jedwabniki.Owoce bardzo przypominają jeżyny,ale piszesz,że smak nie jest zbyt ciekawy.No to trzeba go podrasować i zrobiłaś to bardzo interesująco.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak