Makaron jadam często, ostatnio na "tygodniu włoskim" znów kupiłam mały zapas różnych jego rodzajów, dziś akurat jeden z nich przypadł na obiad. Osobiście nie potrafię powiedzieć, który makaron lubię najbardziej, lubię wszystkie, choć staram się jeść je w razowej wersji lub bezglutenowej. Często decyduję się na zakup kierując się kolorem lub kształtem.
Zajrzałam do Wikipedii, aby coś więcej się o nim dowiedzieć.
Makaron oficjalnie wynaleźli Chińczycy. W roku 2002 archeolodzy odnaleźli misę z najstarszym makaronem świata, datowany na 4 tys. lat p.n.e. miejsce Lajia wzdłuż Żółtej rzeki w Chinach. Makaron jest bardzo rozpowszechniony w całej Azji , jada się go tam nie tylko z mąki pszennej, także ryżowej, z fasoli mung, czy gryczanej (np. Japoński makaron Soba). Ciekawostką jest, że w Chinach makaron symbolizuje długowieczność, robi się tam długie makarony choć mogą mieć różną grubość, makaronu tego się nie przecina bo przynosi to nieszczęście. W Japonii jedząc makaron w dobrym guście jest głośne siorbanie.
Polecam obejrzeć japoński film: "Tampopo" z makaronem w roli głównej, zapraszam też na moją recenzję: „Tampopo”, film o makaronie z japońskiej perspektywy, dostępną w moich wpisach (linki do wpisów nie działają).
..trzeba jednak przyznać, że choć makaron wynaleźli Chińczycy, to Włosi nadali mu inny wymiar i światową sławę, wystarczyło że wyszli poza schemat. Włoskie podstawowe nazwy makaronów znane są na pewno każdemu kto interesuje się gotowaniem.
Oto mój dzisiejszy obiad: czarny makaron z kurkami. Czarny kolor jest wynikiem dodania barwnika z ośmiornicy bogatego w antyoksydanty. Kurki zbierałam wczoraj, pewnie ostatnie w tym roku...
Skoro mamy jesień, poza grzybami można do makaronu zrobić sos z pieczonej dyni.
Spaghetti z sosem z dyni i szałwią.
Makaron można jeść na zimno w sałatkach, poniżej przepis na surówkę z modrej kapusty, makaronu ryżowego z wodorostami i kiełkami. Zrobiłam ją z tego co miałam pod ręką i jestem bardzo zadowolona z efektu. Czerwona kapusta to również warzywo, które teraz jest łatwo dostępne i świeże, a wodorosty nori nie muszą być tylko składnikiem sushi.
Makaron ryżowy łatwo chłonie zapachy, smaki czy kolory. Można ugotowany zabarwić na niebiesko maczając w soku ze świeżej czerwonej kapusty, zaś na fioletowo dodając jeszcze ocet.
Inną ciekawą sałatką mojego pomysłu jest: wesoła sałatka z makaronem muszelki nadziewanymi pomidorkami i pływającymi w bazyliowym jogurcie.
Konsekwentnie wychodząc poza schematy można osiągnąć jeszcze więcej; muszelek czy cannelloni nie trzeba wcale nadziewać, a lasagne nie musi być zapiekane warstwowo z tłustym, ciężkim sosem. Przykładem są tzw. otwarte ravioli, czyli ugotowany makaron lasagne z dowolnym sosem czy warzywami swobodnie rozłożony na talerzu.
"open ravioli" ze szparagami
Inne ciekawe przepisy z makaronem z "mojej księgi" (od lewej do prawej na zdjęciu):
omlet z makaronem ryżowym i nori
spaghetti z porem
spaghetti z orzechami laskowymi i zieloną pietruszką
czarny makaron z tofu i kiełkami
sałatka makaronowa z kukurydzą i granatem
makaron (risini, orzo) z ciecierzycą i koperkiem
spaghetti z łososiem, kaparami i koperkiem
spaghetti z pomidorami, anchois, oliwkami i kaparami
makaron lasagne z podgrzybkami (bez pieczenia)
Z makaronem można puścić wodze fantazji i zrobić z nim coś, czego nikt wcześniej nie jadł.
Zapraszam i smacznego.