Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąski na imprezy

Za chwilę wpadną do Ciebie goście? Chcesz zrobić party z przekąskami? Zobacz jak przygotować smaczne i zdrowe przekąski z wykorzystaniem produktów, które akurat masz pod ręką.

Pomysłów na przekąski jest całe mnóstwo, a wszystko zależy od składników jakie znajdziemy w naszej lodówce. Okazji do imprezowania jest też wiele, będą to niebawem Andrzejki, potem Sylwester, karnawał czy najzwyczajniej imieniny i urodziny, spotkania z przyjaciółmi.

Przekąski to świetny sposób, by nakarmić gości niewielkim kosztem i bez marnowania czasu na przygotowywanie wykwintnych dań. Tu też możemy być kreatywni i stworzyć naprawdę zaskakujące i smaczne przekąski.

Najlepszym rozwiązaniem, kiedy nie mamy jak posadzić gości do stołu jest „szwedzki stół”, metoda serwowania wszystkich posiłków na jednym stole. Goście mogą o dowolnej porze zjeść to, co im odpowiada, nie przerywając zabawy. W czasie przyjęć sami się obsługują dowolnie korzystając z oferty kulinarnej. Doskonałym więc rozwiązaniem będą przekąski, które można wziąć do ręki i zjeść bez użycia sztućców, tzw. fingerfood. Warto wówczas pomyśleć o zapasie papierowych serwetek a pod stołem ustawić kosz na ewentualne odpadki czy zużyte serwetki.

A jakie produkty ułatwią działania w kuchni?

W lodówce czy zamrażalniku zawsze warto mieć rolkę ciasta francuskiego, czy ciasta kruchego, to co na nich się znajdzie to już naprawdę duże pole do popisu. Ciasto francuskie można upiec w formie dużej tarty, małych tartaletek, pierożków, pizzerinek, ślimaczków, paluszków, koszyczków, które w łatwy sposób napełnimy sałatką.

Z ciasta kruchego może powstać quiche, wytrawna tarta, małe tartaletki czy koszyczki z farszem.

Pod ręką mamy zawsze chleb czy nawet bagietki a może też krakersy? Bagietki podamy w formie włoskiej bruschetty, czy podpiekane z camembertem i dowolnie udekorowane: szynką parmeńską, rukolą, konfiturą żurawinową. Chleb i krakersy posmarować przeróżnymi pastami: z suszonych pomidorów, avokado, jajeczną czy rybną.

Jeśli zdecydujemy się na podanie sałatek to najlepiej poporcjować je w małe miseczki lub szklaneczki.

Przepisy na przekąski:

- z wykorzystaniem ciasta francuskiego

Gniazda francuskie z sałatką (Przepis)

Gniazda nie są trudne w wykonaniu, robi się je z gotowego ciasta francuskiego i można je napełnić dowolnym nadzieniem np. aromatyczną sałatką z avokado. Świetna przystawka na bale karnawałowe lub inne domowe imprezy.

Gniazda

 Mini tarty z dynią muszkatołową i krewetkami (Przepis)

Tarty na podpieczonym spodzie z ciasta francuskiego, farsz możemy użyć dowolny, mogą to być same warzywa, albo warzywa z wędliną.

 Tarty

 

- z wykorzystaniem ciasta kruchego

Wytrawne babeczki z porem i pieczarkami (Przepis)

Kruche babeczki w wersji wytrawnej, z masą z porem i pieczarkami wymieszane z sosem z serka topionego. Na jeden kęs, na różne przyjęcia, na święta, na wszelkie okazje.

 Babeczki 

Tarta z fasolką szparagową i chorizo (Przepis)

Kruche ciasto i wytrawny farsz: fasolka szparagowa, chorizo, ricotta. Pyszna przekąska na kolację i wszelkie domowe imprezy. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Tarta

 

- z wykorzystaniem bagietek, bułek lub chleba

Bagietki imprezowe (Przepis)

Podpieczone, chrupiące pajdki na "dwa kęsy", podane z pieczonym camembertem, szynką parmeńską, rukolą i konfiturą z żurawiny. 

 Bagietki

Bruschetta (Przepis)

Włoska przekąska, na chrupiącej bagietce sałatka z pomidorów, bazylii, czosnku, pietruszki i cebulki. Wariacji podania jest całe mnóstwo. Można je podpiec z mozzarellą czy innym serem.

Bruschetta

 

- z wykorzystaniem ciasta drożdżowego

Zawijaski czosnkowe (Przepis)

Chrupiące, maślano-czosnkowe zawijaski. Są tak pyszne że można je pochrupać bez innych dodatków, ale mogą posłużyć jako przystawka np. do zupy. Takie zawijaski są świetną alternatywą do niezdrowych chipsów, bo chrupią i świetnie smakują.

  zawijaski

Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem (Przepis)

Bułeczki mogą stanowić dodatek do obiadu np. zupy, albo będą świetną przekąską na wszelkie imprezy czy do pracy. Można je zajadać z kubkiem czerwonego barszczyku.

bulki

  

- sałatki 

Sałatka z makaronem ryżowym, papryką konserwową i oliwkami (Przepis)

Lekka i smaczna sałatka, w której bazą jest makaron ryżowy, jej zaletą jest możliwość zamiany składników na inne. Idealna na wszystkie imprezy.

salatka

  

Smacznego imprezowania!

 

 

 

 

Ifa 25.11.2015 06:16
Dziękuję Elu :-)
bietka 24.11.2015 12:52
super przepisy : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak