Przekąski na imprezy

Pomysłów na przekąski jest całe mnóstwo, a wszystko zależy od składników jakie znajdziemy w naszej lodówce. Okazji do imprezowania jest też wiele, będą to niebawem Andrzejki, potem Sylwester, karnawał czy najzwyczajniej imieniny i urodziny, spotkania z przyjaciółmi.
Przekąski to świetny sposób, by nakarmić gości niewielkim kosztem i bez marnowania czasu na przygotowywanie wykwintnych dań. Tu też możemy być kreatywni i stworzyć naprawdę zaskakujące i smaczne przekąski.
Najlepszym rozwiązaniem, kiedy nie mamy jak posadzić gości do stołu jest „szwedzki stół”, metoda serwowania wszystkich posiłków na jednym stole. Goście mogą o dowolnej porze zjeść to, co im odpowiada, nie przerywając zabawy. W czasie przyjęć sami się obsługują dowolnie korzystając z oferty kulinarnej. Doskonałym więc rozwiązaniem będą przekąski, które można wziąć do ręki i zjeść bez użycia sztućców, tzw. fingerfood. Warto wówczas pomyśleć o zapasie papierowych serwetek a pod stołem ustawić kosz na ewentualne odpadki czy zużyte serwetki.
A jakie produkty ułatwią działania w kuchni?
W lodówce czy zamrażalniku zawsze warto mieć rolkę ciasta francuskiego, czy ciasta kruchego, to co na nich się znajdzie to już naprawdę duże pole do popisu. Ciasto francuskie można upiec w formie dużej tarty, małych tartaletek, pierożków, pizzerinek, ślimaczków, paluszków, koszyczków, które w łatwy sposób napełnimy sałatką.
Z ciasta kruchego może powstać quiche, wytrawna tarta, małe tartaletki czy koszyczki z farszem.
Pod ręką mamy zawsze chleb czy nawet bagietki a może też krakersy? Bagietki podamy w formie włoskiej bruschetty, czy podpiekane z camembertem i dowolnie udekorowane: szynką parmeńską, rukolą, konfiturą żurawinową. Chleb i krakersy posmarować przeróżnymi pastami: z suszonych pomidorów, avokado, jajeczną czy rybną.
Jeśli zdecydujemy się na podanie sałatek to najlepiej poporcjować je w małe miseczki lub szklaneczki.
Przepisy na przekąski:
- z wykorzystaniem ciasta francuskiego
Gniazda francuskie z sałatką (Przepis)
Gniazda nie są trudne w wykonaniu, robi się je z gotowego ciasta francuskiego i można je napełnić dowolnym nadzieniem np. aromatyczną sałatką z avokado. Świetna przystawka na bale karnawałowe lub inne domowe imprezy.
Mini tarty z dynią muszkatołową i krewetkami (Przepis)
Tarty na podpieczonym spodzie z ciasta francuskiego, farsz możemy użyć dowolny, mogą to być same warzywa, albo warzywa z wędliną.
- z wykorzystaniem ciasta kruchego
Wytrawne babeczki z porem i pieczarkami (Przepis)
Kruche babeczki w wersji wytrawnej, z masą z porem i pieczarkami wymieszane z sosem z serka topionego. Na jeden kęs, na różne przyjęcia, na święta, na wszelkie okazje.
Tarta z fasolką szparagową i chorizo (Przepis)
Kruche ciasto i wytrawny farsz: fasolka szparagowa, chorizo, ricotta. Pyszna przekąska na kolację i wszelkie domowe imprezy. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
- z wykorzystaniem bagietek, bułek lub chleba
Bagietki imprezowe (Przepis)
Podpieczone, chrupiące pajdki na "dwa kęsy", podane z pieczonym camembertem, szynką parmeńską, rukolą i konfiturą z żurawiny.
Bruschetta (Przepis)
Włoska przekąska, na chrupiącej bagietce sałatka z pomidorów, bazylii, czosnku, pietruszki i cebulki. Wariacji podania jest całe mnóstwo. Można je podpiec z mozzarellą czy innym serem.
- z wykorzystaniem ciasta drożdżowego
Zawijaski czosnkowe (Przepis)
Chrupiące, maślano-czosnkowe zawijaski. Są tak pyszne że można je pochrupać bez innych dodatków, ale mogą posłużyć jako przystawka np. do zupy. Takie zawijaski są świetną alternatywą do niezdrowych chipsów, bo chrupią i świetnie smakują.
Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem (Przepis)
Bułeczki mogą stanowić dodatek do obiadu np. zupy, albo będą świetną przekąską na wszelkie imprezy czy do pracy. Można je zajadać z kubkiem czerwonego barszczyku.
- sałatki
Sałatka z makaronem ryżowym, papryką konserwową i oliwkami (Przepis)
Lekka i smaczna sałatka, w której bazą jest makaron ryżowy, jej zaletą jest możliwość zamiany składników na inne. Idealna na wszystkie imprezy.
Smacznego imprezowania!