Rolady mięsne to wspaniały sposób na urozmaicenie posiłku. Mięso nadziewamy, obwiązujemy kawałkiem bawełnianej nitki czy spinamy wykałaczką i już mamy efektowne i smaczne roladki.
Aby zachwyciły nie tylko formą, warto pomyśleć o ciekawym nadzieniu, ale można też wykorzystać to co mamy akurat pod ręką, czy w lodówce. Jako nadzienie możemy wykorzystać warzywa np. startą marchewkę, seler, natkę i korzeń pietruszki, zielony groszek, brokuły, paprykę, orzechy, suszone owoce np. śliwkę, figi, daktyle, sery: żółty lub pleśniowe, grzyby: świeże lub suszone, suszone pomidory, oliwki i mnóstwo innych produktów. W tej kwestii możemy dać upust naszej wyobraźni i połączyć ze sobą wiele składników. O jednym należy pamiętać: nadzienie powinno być spójne, nie może wypaść z rolady podczas smażenia czy pieczenia.
Na roladki najczęściej wykorzystuję mięso drobiowe: piersi, albo sznycle wołowe czy wieprzowe (to mięso pokrojone w plastry). Mięso należy odpowiednio rozbić, najłatwiej plaster mięsa umieścić w mocnym worku foliowym i tak rozbijać, zapobiegnie to rozbryzgiwaniu kawałków po całej kuchni. Drobiowe mięso traktujemy zdecydowanie delikatniej, by się nie rozpadło. Tak przygotowany plaster można przyprawić, nałożyć nadzienie i zwinąć w roladkę. Dla pewności spinamy zawinięcie wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Roladki można zapanierować i tak usmażyć na oleju, można je smażyć bez panierki, zapiec lub dusić w sosie a nawet ugotować na parze.
Wystarczy naprawdę niewiele by urozmaicić danie obiadowe. Mam nadzieję że wśród moich przepisów znajdziecie swoją ulubioną roladkę.
Oto moje propozycje:
Rolady nadziewane daktylami i orzechami w sosie musztardowym (Przepis)
Połączenie słodkiego nadzienia z ostrym sosem musztardowym to połączenie kontrastów.
Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową (Przepis)
Rolady duszone w pysznym winnym sosie przełamanym słodyczą czerwonej cebuli i konfiturą z żurawiny. Do mięsa polecam ziarna jęczmienia i pieczone bataty i dynię piżmową o lekko orzechowym posmaku. Idealny obiad w świąteczne dni.
Rolada mięsna z zielonym farszem (Przepis)
Karkówkę natarłam bardzo aromatycznymi przyprawami, nadziałam porem i zielonym groszkiem. Piekłam w sosie z wina, bulionu i cebuli. Wyszła bardzo soczysta, krucha i miękka. Można ją pokroić w cieńsze lub grubsze plastry i podawać na ciepło z sosem do obiadu albo na zimno jako przystawkę.
Gotowane roladki z indyka z aromatycznym farszem (Przepis)
Bardzo zdrowe i smaczne roladki. Polecam wszystkim, którzy przeszli na dietę albo lubią się zdrowo odżywiać. Do tego dania proponuję kaszę i surówkę z kiszonej kapusty.
Roladki drobiowe z żółtym serem i pietruszką (Przepis)
Bardzo proste a rewelacyjne w smaku roladki. Do nadzienia użyłam sera gouda, który po zapieczeniu i przekrojeniu, smakowicie wypływa z roladek.
Drobiowe roladki z grzybami i serem i w sosie grzybowym (Przepis)
Przepyszne i delikatne roladki z kremowo-serowo-grzybowym nadzieniem, dodatkowo wzbogacone sosem grzybowym.
Rolady w sosie chlebowo-musztardowym (Przepis)
Rolady nadziewane ogórkiem, cebulą, ciemnym chlebem, najpierw obsmażane, potem duszone w ciemnym sosie chlebowym z dodatkiem musztardy.
Smacznego!