Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Mięsne roladki na wiele sposobów

Roladki goszczą dosyć często na moim stole, bardzo lubimy drobiowe, ale też wykorzystuję mięso wieprzowe, wołowe i indycze. Roladki sprawdzają się i jako danie obiadowe i na zimno – na kanapki.

Rolady mięsne to wspaniały sposób na urozmaicenie posiłku. Mięso nadziewamy, obwiązujemy kawałkiem bawełnianej nitki czy spinamy wykałaczką i już mamy efektowne i smaczne roladki.

Aby zachwyciły nie tylko formą, warto pomyśleć o ciekawym nadzieniu, ale można też wykorzystać to co mamy akurat pod ręką, czy w lodówce. Jako nadzienie możemy wykorzystać warzywa np. startą marchewkę, seler, natkę i korzeń pietruszki, zielony groszek, brokuły, paprykę, orzechy, suszone owoce np. śliwkę, figi, daktyle, sery: żółty lub pleśniowe, grzyby: świeże lub suszone, suszone pomidory, oliwki i mnóstwo innych produktów. W tej kwestii możemy dać upust naszej wyobraźni i połączyć ze sobą wiele składników. O jednym należy pamiętać: nadzienie powinno być spójne, nie może wypaść z rolady podczas smażenia czy pieczenia.

roladki

 Na roladki najczęściej wykorzystuję mięso drobiowe: piersi, albo sznycle wołowe czy wieprzowe (to mięso pokrojone w plastry). Mięso należy odpowiednio rozbić, najłatwiej plaster mięsa umieścić w mocnym worku foliowym i tak rozbijać, zapobiegnie to rozbryzgiwaniu kawałków po całej kuchni. Drobiowe mięso traktujemy zdecydowanie delikatniej, by  się nie rozpadło. Tak przygotowany plaster można przyprawić, nałożyć nadzienie i zwinąć w roladkę. Dla pewności spinamy zawinięcie wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Roladki można zapanierować i tak usmażyć na oleju, można je smażyć bez panierki, zapiec lub dusić w sosie a nawet ugotować na parze.

Wystarczy naprawdę niewiele by urozmaicić danie obiadowe. Mam nadzieję że wśród moich przepisów znajdziecie swoją ulubioną roladkę.

Oto moje propozycje:

 

Rolady nadziewane daktylami i orzechami w sosie musztardowym (Przepis)

Połączenie słodkiego nadzienia z ostrym sosem musztardowym to połączenie kontrastów. 

Roladki z daktylami

 

Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową (Przepis)

Rolady duszone w pysznym winnym sosie przełamanym słodyczą czerwonej cebuli i konfiturą z żurawiny. Do mięsa polecam ziarna jęczmienia i pieczone bataty i dynię piżmową o lekko orzechowym posmaku. Idealny obiad w świąteczne dni.

rolady wołowe

  

Rolada mięsna z zielonym farszem (Przepis)

Karkówkę natarłam bardzo aromatycznymi przyprawami, nadziałam porem i zielonym groszkiem. Piekłam w sosie z wina, bulionu i cebuli. Wyszła bardzo soczysta, krucha i miękka. Można ją pokroić w cieńsze lub grubsze plastry i podawać na ciepło z sosem do obiadu albo na zimno jako przystawkę.

rolada z groszkiem

 

Gotowane roladki z indyka z aromatycznym farszem (Przepis)

Bardzo zdrowe i smaczne roladki. Polecam wszystkim, którzy przeszli na dietę albo lubią się zdrowo odżywiać. Do tego dania proponuję kaszę i surówkę z kiszonej kapusty.

roladki gotowane

 

Roladki drobiowe z żółtym serem i pietruszką (Przepis)

Bardzo proste a rewelacyjne w smaku roladki. Do nadzienia użyłam sera gouda, który po zapieczeniu i przekrojeniu, smakowicie wypływa z roladek.

roladki z serem 

Drobiowe roladki z grzybami i serem i w sosie grzybowym (Przepis)

Przepyszne i delikatne roladki z kremowo-serowo-grzybowym nadzieniem, dodatkowo wzbogacone sosem grzybowym.

 roladki2

 

Rolady w sosie chlebowo-musztardowym (Przepis)

Rolady nadziewane ogórkiem, cebulą, ciemnym chlebem, najpierw obsmażane, potem duszone w ciemnym sosie chlebowym z dodatkiem musztardy.

Zrazy

 

Smacznego!

Ifa 27.01.2016 09:32
Dziękuję :-) I zapraszam do mojej kuchni :-)
Barbara13 11.01.2016 20:03
jakie pyszności aż ślinka leci....super pomysły i na pewno nie raz wykorzystam
msmariusz 11.01.2016 15:20
smakowicie wyglądaja roladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak