Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 500 g (typ mąki jasnej np. 630)
drożdże suche 2 płaskie łyżeczki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mleko 350 ml
masło 50 g
jajko 1
mleko 2 łyżki, do posmarowania
sezam 1 łyżka, jasny
sezam czarny 1 łyżka

Nadzienie

szpinak mrożony 450 g
parmezan 100 g
ser żółty starty 80 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem

Kroki postępowania

1
W rondelku rozpuść masło, dolej mleko i zostaw by przestygło (musi być letnie).
W misie robota wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Zacznij mieszać i dolewaj mleko z masłem, wbij jajko, wyrabiaj aż ciasto zbije się w kulę i będzie odchodziło od miski. Miskę przykryj i zostaw na 1 godzinę, by ciasto wyrosło i podwoiło objętość.
Krok 1 - Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem foto
2
Na patelnię wyłóż szpinak, zacznij go smażyć na wolnym ogniu tak długo aż cała woda odparuje, nie dopuść by się przypalił.
Krok 2 - Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem foto
3
Parmezan zetrzyj.
Krok 3 - Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem foto
4
Do ostudzonego szpinaku dodaj parmezan i ser żółty, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Krok 4 - Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem foto
5
Z ciasta odrywaj kulki, spłaszczaj w dłoni, na środek nakładaj ok. 1 łyżkę farszu, zamknij i uformuj bułki.
Krok 5 - Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem foto
6
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bułki układaj na blasze zawinięciem do dołu. Każdą posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
Krok 6 - Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem foto
7
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Podawaj lekko przestudzone.
Krok 7 - Bułki nadziewane szpinakiem i parmezanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 24.11.2016 12:14
wyglądają mega apetycznie
IZABELA29 20.07.2016 10:31
pyszne takie bułeczki
Ada-Gaba 06.06.2016 22:55
pięknie wypieczone
Ada-Gaba 07.01.2016 21:48
Bardzo apetyczne
ania2610 30.10.2015 12:13
pyszne bułeczki!
Poison1988 30.10.2015 07:52
nieźle nadziane te buły ;)
Wiktoria29 29.10.2015 21:13
rewelacyjne
Jadwiga/Jaga85 29.10.2015 16:46
Super bułeczki!
Ewa Wojtaszko 29.10.2015 14:24
fajne,z chęcią zabrałabym takie do pracy :)
aginaa 29.10.2015 14:17
wyglądają apetycznie
wyattearp 29.10.2015 12:40
super bułeczki
jagoda5913 29.10.2015 12:25
świetny przepis
RenataZ-et 29.10.2015 11:18
bardzo fajny pomysł na bułeczki
norweska20 29.10.2015 10:17
smakowicie się prezentują
Aleksandra/Olcia 29.10.2015 10:14
fajny pomysł,takie bułeczki można zabrać ze sobą do pracy czy w podróż,super
Mniam 29.10.2015 09:42
Świetne bułeczki! Z chęcią bym takie zjadła na śniadanie :)
Futka 29.10.2015 09:32
Świetne i niezwykle smakowite bułeczki :)
bertpvd 29.10.2015 09:19
nie ma to jak własny wyrób :)
ben-ka 29.10.2015 09:19
Bardzo apetyczne!
gosia56 29.10.2015 09:03
super bułeczki zjadłabym jedną
Krzysztof15 29.10.2015 08:23
pyszna bułeczka
Habibi 29.10.2015 08:21
uwielbiam szpinak ale zdecydowanie wolę korzystać że świeżego - mam w domu pół kilo młodego, więc chyba i ja zaszaleję z jakimś wypiekiem :)
Motorek 29.10.2015 08:14
pyszne bułeczki
Maridka19 29.10.2015 07:28
Pyszniutko wyglądają bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak