Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moc granatu

Granat to owoc w twardej łupinie pod którą kryją się czerwone i soczyste pestki. To superowoc z niezwykłą mocą!

Ten owoc nie wygląda atrakcyjnie: wielka, jakby obita brzoskwinia. Dopiero po przekrojeniu pokaże, że ma grubą skórę, przerośniętą wewnątrz białą, gorzką jakby gąbkę, kryjącą niezliczone pestki w kwaskowatej, różowoczerwonej przezroczystej otoczce. Orzeźwiający smak granatu, z lekką goryczką z rozgryzionych pestek, nie da się porównać z niczym innym. A to nie jedyna jego zaleta.

Granat należy do grupy superowoców. Co to oznacza? Owoce takie mają właściwości odżywcze i antyoksydacyjne: czyli zdolność do unieszkodliwiania wolnych rodników, będące źródłem choćby niekorzystnych mutacji DNA, a co za tym idzie, przyczyną starzenia się organizmu i zmian nowotworowych.

Granat

 Co daje jedzenie tego superowocu?

Owoc ten nazywany jest przez specjalistów owocem życia. Spożywanie ich opóźnia procesy starzenia się i zwiększa odporność organizmu. Zmniejsza też zagrożenie miażdżycą, utrzymuje cholesterol na właściwym poziomie. Jest też kopalnią kwasów organicznych i żelaza. Owoc granatu może stać się cenną bronią w profilaktyce nowotworowej, w związku ze swoimi niezwykłymi właściwościami obniżającymi ryzyko zachorowania na raka prostaty i piersi. Jedzenie granatu chroni naze naczynia krwionośne, poprawia samopoczucie, dodaje sił witalnych i odmładza. Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod. Zawiera również błonnik, kwasy organiczne oraz białko. Jedzenie świeżych owoców granatu zalecane jest w przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy.

Granat

 Z ciekawostek: to również naturalny owoc miłosny. W starożytności granat był symbolem płodności i szczęśliwej przyszłości. Na Cyprze do dziś sprzedaje się srebrne lub złote zawieszki w kształcie granatu, które noszone przez mężatki mają zapewnić rodzinie powodzenie i dużą liczbę potomstwa. Zjedz sałatkę z tych owoców podczas romantycznego wieczoru albo wypij szklankę tego cennego napoju. Rześkość, pełnia energii oraz chęć do podejmowania działania to zjawiska które towarzyszą wprowadzeniu granatu do własnej diety.

Metoda obierania granatu

Odetnij nożykiem wierzchnią część owocu zwaną koroną, następnie przekrój go na pół a te jeszcze raz na pół. Części zanurz w misce z zimną wodą i zostaw na 10 minut. Z części delikatnie wydłubuj pestki, rób to pod wodą, zauważysz że nasiona opadną na dno a łupina będzie się unosić na wodzie. Tym sposobem nie zabrudzisz kuchni ani siebie. Nasiona oddcedź od wody. Teraz możesz już delektować się tym soczystym i rześkim owocem.

 

A jak wykorzystać granat w potrawach? Oto kilka moich przepisów, zapraszam!

 

 Sałata z granatem i awokado i limonkowym dressingiem (Przepis)

Chrupiąca, słodka, lekko kwaskowa sałata. Robi się ją bardzo szybko i jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych.

Sałatka

 

Piersi kaczki w marynacie limonkowej (Przepis)

Piersi kaczki najpierw marynuję w majeranku i w soku z limonki. Potem smażę, aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję pokrojoną w plastry na sałacie z granatem i lekko karmelizowaną gruszką.

Kaczka

  

Pankejki kukurydziane z malinowym sosem i granatem (Przepis)

Lekkie, puszyste, prawie jak biszkopciki. Pankejki podaję z sosem malinowym i ziarnami granatu.

Pankejki 

Sałatka z rukoli z dzikim łososiem (Przepis)

Propozycja obiadowa lub kolacyjna w formie sałatki z rukoli z dodatkami: grillowanym łososiem i ziemniakami, avokado i soczystym granatem. Całość skropiona lekkim dressingiem musztardowym. 

Sałatka

 

 Kardamonowy budyń z granatem (Przepis)

Najlepszy domowy budyń, gładki, bardzo delikatny i niezwykle aromatyczny o posmaku i zapachu kardamonu. Z granatem smakował rewelacyjnie!

Budyń

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak