Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kardamonowy budyń z granatem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 0,5 l
żółtko jajek 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2 łyżki
kardamon 4 ziarna
anyż gwiazdki 1
granat 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Kardamonowy budyń z granatem

1. Połowę mleka zagotuj z kardamonem i anyżem, dodaj cukier. Mleko pogotuj jeszcze z 5 minut, uważając by nie wykipiało - zmniejsz ogień i mieszaj. Mleko przelej przez sitko do nowego garnka. Zagotuj.

2. W drugiej połowie zimnego mleka rozmieszaj mąkę i żółtka, postaraj się by nie utworzyły się grudki. Mieszankę przelej powoli do gotującego się mleka, pamiętaj o energicznym mieszaniu, bo budyń zacznie gęstnieć. Pogotuj chwilkę, aż budyń całkowicie zgęstnieje.

3. Gotowy budyń przełóż do małych szklaneczek czy miseczek. U mnie wyszły 4 małe szklaneczki.

4. Z granata wypukaj ziarna i posyp obficie budyń, najlepszy jest na ciepło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 26.10.2015 11:43
pyszny deser :)
Malinka 26.10.2015 10:32
Taki budyń to świetna propozycja deserowa!
Renataj 26.10.2015 10:02
Takiego budyniu jeszcze nie jadłam. Interesujące smaki:)
slodkieniebo 26.10.2015 09:28
Uwielbiam kardamon i granat :) Połączenie tych 2 elementów jest eksplozją smaków :)
bietka 26.10.2015 08:57
smaczny budyń :)
mileneczka5 26.10.2015 08:33
pyszny deserek:)
2milutka 26.10.2015 08:08
Coś pysznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak