Słodki smak karnawału

13.01.2022

 

Słodki smak karnawału

Słodki karnawał czas zacząć!  Pączki, pączusie i kruche, delikatne faworki, to najbardziej znane w naszym kraju karnawałowe słodkości. A gdyby tak w tym roku spróbować czegoś nowego? Propozycji mamy mnóstwo i to z całego świata! Jeśli macie ochotę na kulinarną podróż po karnawałowych słodkościach z różnych zakątków świata, zapraszam. Może to właśnie churros bądź indyjskie Qatlama staną się hitem Waszej domowej cukierni!




Churros

Churros'y z pewnością większość z Was miała okazję już próbować. Są coraz bardziej popularne w naszym kraju i w sumie to nie ma się co dziwić, są fantastyczne! Jest to tradycyjny, hiszpański wypiek, jadany na śniadanie. Tak, dobrze słyszeliście- na śniadanie! Przygotowane są z ciasta parzonego, a następnie smażone są w głębokim oleju. Sprzedawane niemalże wszędzie na  festynach, lokalnych targowiskach i imprezach. Fantastycznie smakują z czekoladowym sosem i tak też są najczęściej podawane. Gorące są tak pyszne, że trudno się od nich oderwać. Milion kalorii, rozkosz dla podniebienia!

Włoskie castagnole

Serwowane we Włoszech castagnole, często nazywane także ''castagnole di ricotta'', to mini pączki. Ich głównym składnikiem jest ser ricotta, który nadaje im niezwykłej lekkości i puszystości. Do ciasta dodaje się skórki cytrusów, wanilię bądź anyż. Dzięki temu zyskują wspaniały aromat. Serwuje się je soute lub z nadzieniem. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej.

Gulab Jamun

Gulab Jamun to jeden z najpopularniejszych deserów indyjskich. Tradycyjnie ciasto na gulab jamun przygotowuje się ze zsiadłego mleka pochodzącego od lokalnych rolników lub mleka w proszku oraz mąki, proszku do pieczenia i odrobiny lokalnej wody różanej, która jest charakterystycznym i jakże ważnych składnikiem. Po usmażeniu Gulab jamun zanurza się w gorącym syropie cukrowym pachnącym kardamonem, który wsiąka w ciasto, nadając mu niepowtarzalny smak. Z wierzchu tworzy się piękna, lśniąca skórka. Niezwykle słodkie, bajecznie pyszne!

Qatlama

Nazwa brzmi ciekawie i nie co egzotycznie, prawda? Qatlama to Afgańskie oponki, które zachwycają wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Przygotowuje się je z 7 warstw, cienko rozwałkowanego, drożdżowego ciasta, które zwija się w kwiat i smaży na rozgrzanym oleju. Z wierzchu warstwy tego wspaniałego przysmaku są mega chrupiące, ale im bardziej zanurzycie się w środek, tym bardziej są miękkie i delikatne. Poezja smaku!

Donuts

Amerykańskie pączki z charakterystyczną dziurką, które wyglądem przypominają nasze oponki. Wykonane są z drożdżowego ciasta z niewielką ilością cukru. Słodyczy nadaje im dekoracja, która zdobi wierzch donuts'a. Zazwyczaj jest to gruba warstwa polewy czekoladowej bądź kolorowy lukier, dodatkowo obsypane cukrową posypką. Puszyste, leciutkie, delikatne i niezwykle kuszące!

Funnel Cakes

Przysmak ten o bardzo charakterystycznym kształcie pochodzi z Ameryki Północnej. Skąd ten ciekawy kształt? Otóż ciasto wylewane jest na rozgrzany olej przez lejek. Tworzą się nieregularne kształty, które jeszcze dodatkowo pod wpływem ciepła rosną. Funnel cake w naszej kuchni znany jest pod nazwą ''lany chrust''. Nazwa może nas nie co zmylić, bowiem w zupełności nie ma on nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie i puszyste. W smaku przypominają raczej nasze tradycyjne pączki czy oponki. Podaje się najczęściej z cukrem pudrem lub gęstym, owocowym sosem. Przygotujecie je w zaledwie kilka chwil. Zobaczcie, jakie to proste!

Składniki

220 g mąki pszennej

150 ml mleka

3 duże jajka

16 g cukru z wanilią prymat

15 ml wódki

szczypta soli

Dodatkowo

olej do smażenia

cukier puder

Przygotowanie

W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być.

Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym.


Nie zapominajmy o naszych tradycyjnych, polskich przysmakach karnawałowych. Karnawał w Polsce pączkiem stoi! Okrąglutkim, puszystym, nadzianym marmoladą czy dżemem z naszych wspaniałych, regionalnych owoców, które w sezonie można kupić na lokalnych targowiskach. Na uwagę zasługują również chrupiące faworki, czy oponki. Wybór jest ogromny. Ma być słodko, przyjemnie i smacznie!

Nasza słodka podróż dobiegła końca, jednak możecie śmiało ją kontynuować dalej. Wystarczy przygotować włoskie castagnole, czy indyjskie gulab jamun, aby poczuć karnawałowy smak różnych zakątków świata!

Słodkiego karnawału!

Autorem tekstu jest Magłorzata Hert

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat