Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

donuty z opiekacza

5.0
(98)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 260 gram
cukier drobny 150 gram
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
mleko 1 szklanka
olej roślinny 5 łyżek
jajko 3 szt.
wiórki kokosowe do dekoracji
kakao do dekoracji
posypki do dekoracji
lukier do dekoracji
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: donuty z opiekacza

Połączyć wszystkie sypkie składniki.
W osobnym naczyniu utrzeć cukier z jajami i olejem. Dodać do sypkich składników
Dodać mleko i miksować wszystko do momentu uzyskania gładkiej masy (ciasto jest trochę gęstsze od naleśnikowego)
wlewać masę do dobrze rozgrzanego i natłuszczonego opiekacza. Piec ok 6-8 min
Należy lekko natłuszczać opiekacz przed każdą partią donatów.

Dla dekoracji można posmarować delikatnie lukrem i "umoczyc" w posypkach/płatkach migdałowych/wiórkach kokosowych/kakao

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja 04.04.2023 17:30
Słodkie, niestety aż za :/
22.05.2013 09:33
SĄ PO PROSTU REWELACYJNE wczoraj robiłam a dziś zostało dosłownie kilka moja córeczka na prawie 3 lata i ciągle wola mama chce ciasteczko :) polecam
Monika78 24.07.2012 22:17
klasyczne amerykańskie:) uwielbiam
niedozywiona 24.07.2012 09:21
wow, niesamowite zdjęcia, aż ślinka od samego rana mi cieknie na słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak