Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Około 12 sztuk

mleko w proszku 1 szklanka
mąka pszenna 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
kasza manna 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki

Dodatkowo

olej do smażenia

Syrop

woda 2 szklanki
cukier 1 szklanka
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki

Porada

Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest nie do opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)

Kroki postępowania

1
Przygotować syrop.
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając - podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie całość gotować (na małym ogniu) około 15 minut, po czym garnuszek przykryć, a ogień zmniejszyć do minimum.
(Kiedy będziemy moczyć pączki w syropie -powinien być on ciepły, ale nie gorący.)
Krok 1 - Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)  foto
2
Przygotować ciasto na pączki.
Do miseczki przesiać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną.
Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę.
(Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.)
Krok 2 - Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)  foto
3
Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze).
Krok 3 - Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)  foto
4
Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około 130-150 stopni) tłuszczu do chwili, aż będą złoto-brązowe.
(W międzyczasie zamieszać, aby obróciły się na drugą stronę.)
Krok 4 - Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)  foto
5
Pączusie odsączyć z nadmiaru tłuszczu i umieścić w garnuszku z ciepłym syropem.
Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*).
(W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.)
Pączki przechowywać w lodówce.
Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami.
Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami.

(*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki i podgotować (pod przykryciem) w syropie około 5 minut.
Krok 5 - Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:01
Ciekawy przepis.
Diana Rusiłowicz 22.01.2017 00:59
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 22.01.2017 00:59
Poleeecam :)
Marcepanowy kącik 21.01.2017 15:11
Bardzo ciekawie wyglądają :)
Bernadeta1 21.01.2017 09:49
super przepis, koniecznie muszę takie zrobić
Diana Rusiłowicz 21.01.2017 00:59
Baaaardzo :)
Diana Rusiłowicz 21.01.2017 00:59
Dziękuję :)
Ola1984 20.01.2017 13:26
Super pączusie :)
Malinka 20.01.2017 10:53
Na pewno bardzo smaczne!
Babeczka35 20.01.2017 07:53
Bardzo pysznie.
Diana Rusiłowicz 20.01.2017 01:06
Są rewelacyjne :)
IKrakowianka 19.01.2017 21:38
ale super!!
Ania321 19.01.2017 21:17
muszą być pyszne :)
Urszula Świeca 19.01.2017 20:46
Pomysłowe.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak