Wiosna przyniosła nam nowe możliwości w przygotowywaniu lekkich dań, bazujących na świeżych warzywach lub owocach. Po Świętach, pełnych kalorycznych pyszności, czas w końcu pomyśleć o zrzuceniu kilku nadprogramowych kilogramów. Lekka i zdrowa kuchnia wprawia nas też w dobry nastrój i powoduje, że chętniej cieszymy się słońcem za oknem i aktywniej spędzamy wolny czas.
Dopiero rozpoczął się sezon, w trakcie którego w „warzywniakach” i na straganach pojawiają się dojrzałe i pachnące słońcem okazy warzyw i owoców. Ich aromaty i intensywne kolory powodują, że bez żadnej dodatkowej zachęty, sięgamy po nie garściami. To właśnie z nich można przygotować lekkie i pożywne sałatki, dostarczające naszemu organizmowi cennych składników odżywczych, które po długiej zimie potrzebujemy.
Czym powinniśmy się kierować, przygotowując dietetyczną sałatkę? Przede wszystkim naszymi gustami smakowymi oraz doborem zdrowych i lekkich składników. Pamiętajmy jednak, że jeśli jesteśmy zapracowani dobrze wybrać sałatki szybkie w przygotowaniu. Znacznie ułatwimy sobie zadanie, korzystając z gotowych sosów sałatkowych. Dzięki nim uzyskamy również mocniejszy smak. Składniki sałatki często są mało wyraziste i wymagają jakiegoś podkreślenia. Dlatego w tej roli znakomicie sprawdzają się właśnie gotowe dodatki np. w postaci bakalii.
Znana i lubiana sałatka cezar to znakomity pomysł na sycącą, ale lekką kolację. Jej urok polega głównie na prostocie. Trzy główne składniki to: sałata rzymska, grzanki i tarty ser. Oczywiście można ją wzbogacać; jeśli dodamy na przykład mięso drobiowe lub owoce morza, będzie bardziej treściwa i stanie się osobnym daniem. Warto wiedzieć, że smak tej potrawy w dużej mierze zależy od sosu.
Sałatka z kuskusem i granatem |
|
Sałatka Flamenco z anchois |
|
Sałatka Toscana z awokado |
Ryżowa sałatka z kurczakiem |
|
Sałatka z łososiem i brokułem |
|
Sałatka z roszponki |