
Podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro – najważniejszych i największych targów branży HoReCa odbyła się 10. jubileuszowa edycja konkursu autorstwa Roberta Sowy - "Kulinarny Talent", którego Mecenasem była marka Prymat GastroLine. Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski wyłonieni w preselekcjach stanęli do walki o prestiżowy tytuł, który otwiera im furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.
Pierwsze miejsce w konkursie zajął Dominik Chełmiński z Augustowskiego Centrum Edukacyjnego.
- W ostatniej chwili dowiedziałem się, że muszę zastąpić kolegę i miałem dwa dni na to, żeby przygotować się do konkursu. Tym bardziej cieszę się, że udało mi się wygrać. Robiłem pampuchy z combrem jagnięcym marynowanym w naparze z herbaty miętowej z kuminem, prażynki ze skóry jagnięcej, puree z pasternaku z wasabi oraz grillowane kimchi z chrobotkiem - przyznał zwycięzca zawodów.
Kulinarny event prowadzili Robert Sowa i Krzysztof Ibisz, dopingując młodych kucharzy w wyścigu o dobry smak, czas i walory estetyczne.
- Tegoroczna edycja konkursu pokazuje, jak wiele zmieniło się przez tę dekadę w gastronomii. Uczestnicy mogą pracować na nowoczesnym sprzęcie, który znacznie ułatwia im pracę, ale również korzystać z produktów, których kiedyś nie było. Wystarczy choćby wymienić topinambur, kmin rzymski, czarnuszkę. Sam jestem ciekaw, na ile kreatywnie podejdą do zadania i co nam pokażą - powiedział Robert Sowa.
Mottem przewodnim tegorocznej edycji był comber z jagnięciny brytyjskiej z kością. Zgodnie z regulaminem konkursu uczestnicy musieli wykorzystać również - frytki z batatów, warzywa, napar z herbaty oraz przyprawy marki Prymat i przyrządzić autorskie menu mając do dyspozycji jedynie 40 minut! Presja czasu, stres, obecność kamer i wysokie wymagania jury nie ułatwiały zadania uczestnikom. Dwanaście potraw oceniało profesjonalne jury w składzie Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Kurt Scheller oraz uczestnik polskiej edycji programu "Top Chef"- Dawid Łagowski oraz jury degustacyjne w składzie: Grażyna Wolszczak, Hanna Lis, Joanna Racewicz, Agnieszka Hyży, Filip Chajzer, Andrzej Sołtysik i Rafał Maserak. Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o trzy kryteria: użyte techniki, kreatywność i estetyka podania oraz dobór składników i smak. Po degustacji wszystkich dwunastu dań jury udało się na liczenie głosów. Zgodnie stwierdzili, że dania młodych kucharzy były kreatywne, smaczne i świetnie przygotowane - jednak zwycięzca mógł być tylko jeden.
Uczniowie po zakończonej pracy mieli okazję udać się na degustację wspaniałych wytworów sztuki kulinarnej. Kolejna edycja prestiżowego już konkursu odbędzie się w przyszłym roku.