
Wszyscy z niecierpliwością czekamy na Święta Bożego Narodzenia, czyli na pyszne potrawy, spotkania rodzinne prezenty. Jednak zanim siądziemy do stołu, czeka nas mnóstwo przygotowań. Często są to wyczerpujące czynności: zakupy na ostatnią chwilę, sprzątanie, gotowanie i organizacja dni świątecznych.
Tym artykułem chcę Wam podpowiedzieć, jak zorganizować zakupy świąteczne i przygotować potrawy, tak aby nie biegać do sklepu po brakujące produkty i nie stać w kuchni do ostatniej chwili.
Zachęcam Was do poświęcenia trochę czasu, na zaplanowanie zakupów i przyrządzanie potraw. Poświęcicie na to maksymalnie godzinę, a oszczędzicie znacznie więcej czasu.
1. Sporządź listę potraw, które zamierzasz przygotować
Zapisz wszystkie dania, które zamierzasz przygotować i które jadacie w domu podczas dni świątecznych. Zapytaj domowników, co chcieliby zjeść albo spróbować w czasie świąt. Wszystkie dania wypisz na kartce. Sięgnij po potrzebne przepisy i zgromadź je w jednym miejscu.
2. Sprawdź zapasy w kuchni
Kiedy masz już listę potraw, wypisz składniki, które są niezbędne do ich przyrządzenia. Na pewno lista będzie długa, jednak zanim pójdziesz na zakupy zajrzyj do kuchennych szafek – być może są produkty, które masz i nie musisz ich kupować.
Teraz przygotuj listę potrzebnych produktów. Podziel ją według czasu przechowywania produktów, czyli:
- produkty, z długim okresem przydatności – te produkty możesz kupić na kilka tygodni przed świętami
(mąkę, cukier, kakao, mak, orzechy, bakalie, kasze, grzyby suszone, przyprawy: przyprawa do piernika, przyprawa do bigosu, przyprawa do ryb, majeranek, pieprz czarny, liść laurowy, goździki, cynamon, ziele angielskie, przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną, żelatynę, sól).
- produkty do przechowywania do 7 dni i po tym czasie je spożyć lub przetworzyć;
(warzywa, jabłka, kapusta kiszona, susz na kompot, nabiał, musztardę, majonez)
- produkty świeże – które maksymalnie możesz przechowywać 2-3 dni.
(mięsa, wędliny, nabiał, śledzie)
3. Przygotuj półprodukty i dania
Pamiętaj, że część półproduktów i potraw możesz przyrządzić wcześniej przechować lub zamrozić. Poniżej znajdziesz grafik, co i kiedy przyrządzić:
• ok. 1 grudnia (3 tygodnie przed Wigilią) możesz zrobić: pierniczki, pierogi, uszka, bigos.
Uszka, pierogi, bigos – możesz zamrozić. Pierogi można zamrozić surowe lub ugotowane. Trzeba jednak pamiętać, żeby układać je osobno, tak, żeby się nie stykały. Pierniczki trzeba przechowywać w szczelnym, zamknięty pudełku. Pierniczki można zrobić wcześniej, ale udekorować na 2-3 dni przed zjadaniem.
• 2 tygodnie przed Wigilią: zakwas
Gotowy, zlany do szklanych pojemników, zakwas trzeba przechowywać w lodówce.
• 4 dni przed Wigilią: kapusta wigilijna bez zasmażki, śledzie;
• 2-3 dni przed Wigilią: makowiec, keks;
• 2 dni przed Wigilią: barszcz czerwony bez zakwasu, zupa grzybowa, kluski z makiem;
• 1 dzień przed Wigilią: kompot z suszu, sałatka jarzynowa, kutia lub kluski z makiem, ryba w galarecie, upieczenie świątecznych mięs.
• Wigilia – przygotowanie ryb.
Mam nadzieję, że ten świąteczny rozkład jazdy pomoże Wam zaplanować i przygotować nadchodzące święta Bożego Narodzenia. A może macie swoje sprawdzone sposoby na wcześniejsze przygotowanie potraw świątecznych? Podzielicie się?