Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ABC Przyprawiania: Tymianek

ABC Przyprawiania: Tymianek

Tymianek - do czego użyć? Jak wygląda? Przeczytaj, czy Michel Moran lubi tymianek i z jaką inna przyprawą go najczęściej łączy?

Jakie właściwości ma tymianek?  

Tymianek to niezwykle aromatyczne zioło o wielu zastosowań: kulinarnych, leczniczych czy kosmetycznych. W kuchni używa się tymianku suszonego oraz świeżego w gałązkach. Świeży tymianek ma łagodniejszy zapach od suszonego. Gałązki dodaje się do wywarów oraz do ozdabiania dań. Gałązki świeżego tymianku dodaje się również do pieczonych warzyw i mięs. 

Tymianek suszony ma intensywny zapach, który wzbogaca smak sosów, zup, warzyw i mięs. Jest składnikiem aromatycznych herbat ziołowych ułatwiających trawienie 

Tymianek ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Dlatego też jest składnikiem syropów na kaszel czy olejków łagodzących bóle reumatyczne czy nerwobóle. Ze względu na swoje właściwości, tymianek wchodzi w skład Jest składnikiem aromatycznych herbat ziołowych ułatwiających trawienie czy zasypianie.  

Do czego używać tymianek? 

Tymianek to przyprawa, która ma szerokie zastosowanie ze względu na swój niezwykły ziołowy, ciepły i pobudzający zapach. Sprawdzi się w daniach mięsnych z drobiu, królika, cielęciny, dziczyzny. Ponieważ ułatwia trawienie tymiankiem przyprawia się dania z warzyw strączkowych (z fasoli, soczewicy czy grochu). 

Jak przystało na główne zioło kuchni śródziemnomorskiej tymianek jest świetnym towarzyszem pomidorów, bakłażanów, cebuli, ziemniaków i czosnku. 

To także przyprawa, której nie powinno zabraknąć w daniach z grzybów – zarówno leśnych, jak i hodowlanych (pieczarek czy boczniaków).

Jak wygląda tymianek? 

Świeży tymianek ma postać niewielkiego krzewu z gałązkami i drobniutkimi listkami. Im starszy krzaczek, tym twardsze i bardziej zdrewniałe gałązki. Istnieją różne odmiany tymianku – do najpopularniejszych należy: tymianek angielski (ma silny korzenny smak i aromat), tymianek cytrynowy (cechuje go cytrusowa nuta w smaku i zapachu), tymianek dziki (porastający na łąkach; ma delikatny ziołowo-korzenny zapach). 

W kulinariach stosuje się końcówki gałązek z listkami lub same listki.  

Tymianek suszony to wysuszone drobne listki, które kształtem przypominają drobne igiełki.  

Tymianek – uprawa 

Tymianek można uprawiać w przydomowym ogródku lub doniczce na balkonie. Ta roślina lubi słoneczne, zaciszne miejsca i lekko kwaśne podłoże. Nie wymaga mocnego nawadniania. Do spożycia zrywa się górne części łodyżek lub całe gałązki. 

Gdzie kupić tymianek suszony? 

Tymianek suszony to znana i często używana przyprawa. Można go dostać w sklepach spożywczych, także w sklepie internetowym z przyprawami Prymat. 

Ciekawostki o tymianku 

Tymianek znany jest również pod nazwą macierzanka. Z tymianku można robić aromatyczny napar, który działa relaksująco. Tymiankiem można doprawiać desery – bardzo pasuje do truskawek. 

Podsumowanie: 

  • Tymianek suszony ma korzenny, ziołowy aromat i lekko gorzki smak. 
  • Tymiankiem doprawiaj drób, mięso królika, cielęcinę czy dziczyzna. 
  • Tymianek lubi towarzystwo ziemniaków, bakłażanów, cebuli i pomidorów. 
  • Z tymianku możesz zrobić napar i wypić po ciężkostrawnym posiłku lub dodać do ziołowej herbatki przed pójściem spać. 

biały dolny prymat DS przyprawy (1)

bietka 11.04.2013 18:28
bardzo fajne przepisy, ja często używam tymianek do swoich potraw :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak