Tymianek - do czego użyć? Jak wygląda? Przeczytaj, czy Michel Moran lubi tymianek i z jaką inna przyprawą go najczęściej łączy?
Jakie właściwości ma tymianek?
Tymianek to niezwykle aromatyczne zioło o wielu zastosowań: kulinarnych, leczniczych czy kosmetycznych. W kuchni używa się tymianku suszonego oraz świeżego w gałązkach. Świeży tymianek ma łagodniejszy zapach od suszonego. Gałązki dodaje się do wywarów oraz do ozdabiania dań. Gałązki świeżego tymianku dodaje się również do pieczonych warzyw i mięs.
Tymianek suszony ma intensywny zapach, który wzbogaca smak sosów, zup, warzyw i mięs. Jest składnikiem aromatycznych herbat ziołowych ułatwiających trawienie
Tymianek ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Dlatego też jest składnikiem syropów na kaszel czy olejków łagodzących bóle reumatyczne czy nerwobóle. Ze względu na swoje właściwości, tymianek wchodzi w skład Jest składnikiem aromatycznych herbat ziołowych ułatwiających trawienie czy zasypianie.
Do czego używać tymianek?
Tymianek to przyprawa, która ma szerokie zastosowanie ze względu na swój niezwykły ziołowy, ciepły i pobudzający zapach. Sprawdzi się w daniach mięsnych z drobiu, królika, cielęciny, dziczyzny. Ponieważ ułatwia trawienie tymiankiem przyprawia się dania z warzyw strączkowych (z fasoli, soczewicy czy grochu).
Jak przystało na główne zioło kuchni śródziemnomorskiej tymianek jest świetnym towarzyszem pomidorów, bakłażanów, cebuli, ziemniaków i czosnku.
To także przyprawa, której nie powinno zabraknąć w daniach z grzybów – zarówno leśnych, jak i hodowlanych (pieczarek czy boczniaków).
Jak wygląda tymianek?
Świeży tymianek ma postać niewielkiego krzewu z gałązkami i drobniutkimi listkami. Im starszy krzaczek, tym twardsze i bardziej zdrewniałe gałązki. Istnieją różne odmiany tymianku – do najpopularniejszych należy: tymianek angielski (ma silny korzenny smak i aromat), tymianek cytrynowy (cechuje go cytrusowa nuta w smaku i zapachu), tymianek dziki (porastający na łąkach; ma delikatny ziołowo-korzenny zapach).
W kulinariach stosuje się końcówki gałązek z listkami lub same listki.
Tymianek suszony to wysuszone drobne listki, które kształtem przypominają drobne igiełki.
Tymianek – uprawa
Tymianek można uprawiać w przydomowym ogródku lub doniczce na balkonie. Ta roślina lubi słoneczne, zaciszne miejsca i lekko kwaśne podłoże. Nie wymaga mocnego nawadniania. Do spożycia zrywa się górne części łodyżek lub całe gałązki.
Gdzie kupić tymianek suszony?
Tymianek suszony to znana i często używana przyprawa. Można go dostać w sklepach spożywczych, także w sklepie internetowym z przyprawami Prymat.
Ciekawostki o tymianku
Tymianek znany jest również pod nazwą macierzanka. Z tymianku można robić aromatyczny napar, który działa relaksująco. Tymiankiem można doprawiać desery – bardzo pasuje do truskawek.
Podsumowanie:
- Tymianek suszony ma korzenny, ziołowy aromat i lekko gorzki smak.
- Tymiankiem doprawiaj drób, mięso królika, cielęcinę czy dziczyzna.
- Tymianek lubi towarzystwo ziemniaków, bakłażanów, cebuli i pomidorów.