Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie w sosie pomidorowym to przysmak, który jest niezwykle ciekawym połączeniem smaku śledzi i pomidorów. Dodatek cebuli dodaje całości delikatnej słodyczy i ostrości, wzbogacając danie o ciekawą teksturę. Śledzie w pomidorach robi się bardzo prosto. Wystarczy jedynie filety zanurzyć w sosie na bazie koncentratu pomidorowego, ketchupu i octu, które wzmocnione zostały smakiem przypraw.
Śledzie w sosie pomidorowym:
1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy.
2. Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody, kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebulę kroimy w krążki i odsmażamy na oleju. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem.
4. Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.
5. Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki .