Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Jagodzianki z kruszonką

4.6
(31)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Sezon na jagodzianki przypada końcem czerwca i początkiem lipca. To właśnie w tym czasie warto sięgnąć po sprawdzony przepisy na ten przepyszny wypiek. Zobaczycie, że jedna porcja może okazać się niewystarczająca. 

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka
1 kilogram
drożdże
10 dag
mleko
2 szklanki
jajko
4 sztuki
masło
1 kostka
cukier
1 szklanka
sól
szczypta
Sklep Prymat

Kruszonka:

mąka
6 łyżek
cukier
6 łyżek
masło
120 g

Dodatkowo:

jajko
do smarowania
jagody
ok. 400 gramów

Porada

Jagody można zastąpić borówką amerykańską.

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z kruszonką

  • jagodzianki to deser, będący kwintesencją lata
  • przepis na jagodzianki jest prosty podobnie jak ich przygotowanie 

Kroki postępowania

1

Margarynę topimy. Studzimy.
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko (letnie), cukier, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 -10 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia. W trakcie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.

Krok 1 - Jagodzianki z kruszonką foto
2

Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Następnie wycinamy w niego prostokąty o wymiarach ok. 10-7 cm. Na środek każdego prostokąta wykładamy przygotowane borówki.

Krok 2 - Jagodzianki z kruszonką foto
3
Brzegi zawijamy ku górze i dokładnie sklejamy. Na przygotowanej blaszce układamy jagodzianki miejscem łączenia do spodu.
Krok 3 - Jagodzianki z kruszonką foto
4
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonka i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
Krok 4 - Jagodzianki z kruszonką foto
5
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.
Krok 5 - Jagodzianki z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 4 tygodnie temu
Wyszło super, mięciutkie, nie pękały podczas pieczenia. Polecę znajomym. Dziękuję.
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Ja również dziękuję za pozytywny komentarz. Cieszę się, że przepis na jagodzianki się sprawdził!
Oli 06.07.2024 10:47
Wychodzą mięciutkie, pachnące i długo zachowują świeżość. Najlepszy przepis na jagodzianki!!
gusia1000 14.12.2015 02:35
Znakomitość.
iziona 13.12.2015 18:33
Zjadłabym taką ze świeżymi jagodami.
Malinka 13.12.2015 17:47
Bardzo apetyczna propozycja!
marenka 13.12.2015 15:38
mniam...przepyszne ;-)
ben-ka 13.12.2015 14:51
Zjadłabym taką ciepłą jeszcze:)
Habibi 13.12.2015 13:57
zawsze niecierpliwie czekam na jagodowy sezon :)
gosia56 13.12.2015 10:31
pyszne jagodzianki
Ewelina1991 13.12.2015 10:04
pyszne jagodzianki
Krzysztof15 13.12.2015 08:27
bardzo lubię
bietka 13.12.2015 08:18
bardzo lubię jagodzianki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak