Jagodzianki z kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka

    1 kilogram
  • drożdże

    10 dag
  • mleko

    2 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    szczypta

Kruszonka:

  • mąka

    6 łyżek
  • cukier

    6 łyżek
  • margaryna

    12 dag

Dodatkowo:

  • jajko

    do smarowania
  • jagody

    ok. 400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jagodzianki z kruszonką foto

Margarynę topimy. Studzimy.
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko (letnie), cukier, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 -10 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia. W trakcie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.

Krok 2 - Jagodzianki z kruszonką foto

Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Następnie wycinamy w niego prostokąty o wymiarach ok. 10-7 cm. Na środek każdego prostokąta wykładamy przygotowane borówki.

Krok 3 - Jagodzianki z kruszonką foto
Brzegi zawijamy ku górze i dokładnie sklejamy. Na przygotowanej blaszce układamy jagodzianki miejscem łączenia do spodu.
Krok 4 - Jagodzianki z kruszonką foto
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonka i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
Krok 5 - Jagodzianki z kruszonką foto
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.
Jadwiga/Jaga85
Jagody można zastąpić borówką amerykańską.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 14.12.2015 02:35
Znakomitość.
iziona 13.12.2015 18:33
Zjadłabym taką ze świeżymi jagodami.
Malinka 13.12.2015 17:47
Bardzo apetyczna propozycja!
marenka 13.12.2015 15:38
mniam...przepyszne ;-)
ben-ka 13.12.2015 14:51
Zjadłabym taką ciepłą jeszcze:)
Habibi 13.12.2015 13:57
zawsze niecierpliwie czekam na jagodowy sezon :)
gosia56 13.12.2015 10:31
pyszne jagodzianki
Ewelina1991 13.12.2015 10:04
pyszne jagodzianki
Krzysztof15 13.12.2015 08:27
bardzo lubię
bietka 13.12.2015 08:18
bardzo lubię jagodzianki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat