Dżem z borówki brusznicy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • borówka brusznicy

    500 g
  • woda

    1 łyżka
  • cukier

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem z borówki brusznicy foto
Jagody przebrać, umyć i osuszyć na durszlaku. Przesypać do garnka z grubym dnem. Dodać wodę a na wierzch wysypać cukier. NIE MIESZAĆ JESZCZE. Przykryć pokrywką i na średnim ogniu zostawić 5-10 minut.
Krok 2 - Dżem z borówki brusznicy foto
Zajrzeć do garnka. Jest sok? Jeśli jest, to dobrze. Pokrywka nie będzie już potrzebna. Można teraz zamieszać ale nie trzeba. Dżem zostawić na małym ogniu kolejne 10-15 minut aby odparował nadmiar wody.
Krok 3 - Dżem z borówki brusznicy foto
Dżem zamieszać i nakładać do gorących słoików, zakręcać mocno.
Krok 4 - Dżem z borówki brusznicy foto
Ustawiać na czystej ściereczce do góry nogami.
Krok 5 - Dżem z borówki brusznicy foto
Gdy wystygną ustawiamy je normalnie.
Krok 6 - Dżem z borówki brusznicy foto
Jeśli któryś słoik nie zassał się można od razu zjeść (przechowywać w lodówce) albo zapasteryzować w wodzie 3-5 minut od zagotowania w wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 03.10.2013 13:19
Taka konfiture najbradziej lubię podawać do drobiu :)
SylwiaMagdaSabin 03.10.2013 13:18
najlepsza borówka
Aida 03.10.2013 11:53
i zdrowy :)
Marta1986 03.10.2013 11:49
smaczny dżem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat