Kurczak paprykowo-ziołowy pieczony z cebulą i marchewką

Kurczak paprykowo-ziołowy pieczony z cebulą i marchewką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kurczak ten odznacza się prostotą w wykonaniu i jednocześnie pysznym smakiem. Mięso jest niezwykle soczyste oraz bardzo aromatyczne. Dodatkowo nie zawiera wielu kalorii.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak:

  • ćwiartki z kurczaka

    3 sztuki

Przyprawy:

  • sól

    2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • woda

    1 szklanka
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • liście lurowe

    3 sztuki

Ponadto:

  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie natrzeć uprzednio wymieszanymi ze sobą przyprawami.
Mięso odstawić do lodówki minimum na godzinę.
Po tym czasie naczynie żaroodporne wysmarować olejem i umieścić w nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie kawałki kurczaka, marchewki oraz listki laurowe.
Całość zalać wodą/bulionem i przykryć folią aluminiową.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 70-90 minut - do miękkości.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i od piekarnika.)
Pod koniec pieczenia folię aluminiową ostrożnie usunąć, aby skórka z kurczaka zrobiła się rumiana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 19:42
dobre mieso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat