Kurczak pieczony na butelce piwa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak duży

    ok. 1,5 kilograma
  • piwo jasne

    1 butelka
  • ziemniaki

    500 gramów
  • marchew

    250 gramów
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Marynata w płynie klasyczna Prymat

    1 opakowanie
  • czosnek

    5 ząbków
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • tabasco

    3 krople
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
Krok 2 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.
Krok 3 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto

Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą.

Krok 4 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto

Dokładnie z każdej strony i przekładamy do miski. 

Krok 5 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto

Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej jest go przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.

Krok 6 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
Do miski wlewamy ciepłą wodę i wkładamy butelkę z piwem, aby naklejki znajdujące się na niej odmoczyły się. Otwieramy piwo, odlewamy szklankę piwa, która będzie nam potrzebna do podlewania kurczaka.
Krok 7 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak by szyjka butelki była u góry. Tak przygotowanego kurczaka stawiamy w szkle żaroodpornym lub na blaszce.
Krok 8 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Dookoła kurczaka układamy warzywa, które posypujemy pieprzem i solą oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 9 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży kurczak (u mnie było to 1,5 godziny) używając termoobiegu, co 30 minut należy pamiętać aby polać go piwem.
Krok 10 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto

Aby piwo z butelki się nie pieniło należy wsypać odrobinę soli.

Krok 11 - Kurczak pieczony na butelce piwa foto
Po upieczeniu porcjujemy kurczaka i podajemy z upieczonymi warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 20.10.2014 15:04
Ja piekę na puszce z piwem, aby jej wylot był wewnątrz - podczas pieczenia piwko paruje i od środka kurczaczek przechodzi smakiem i zapachem.
ana 05.09.2013 22:14
zrobię na niedziele
Marta11 26.08.2013 15:03
smaczny kurczak
pycia9 26.08.2013 14:31
super kurczak
sara1 26.08.2013 13:40
apetycznie wygląda
Krakowianka 26.08.2013 13:21
muszę kiedyś sprawdzić jak to jest na tej butelce ;) kurczak wygląa super taki złocisty mmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat