Przepis i sposób przygotowania na: Zwijańce wieprzowe faszerowane aromatyczną cebulką
(Kiedy zakwitnie zrywam kwiatostany i suszę. Potem używam do aromatyzowania potraw. Można ją z powodzeniem uprawiać w skrzynkach balkonowych. Polecam !).
Proszek grzybowy to nic innego, jak zmielone grzby suszone ( ja w ten sposób wykorzystuję trzonki grzybów).
1.Cebulkę drobno pokroić.
2.Do miski wsypać mąkę, czosnek,curry, macierzankę, oregano i wymieszać wszystko z cebulką, pieprzem i solą. Całość odstawić na kilkanaście minut.
3.W tym czasie rozbić cienko kotlety wieprzowe a plasterki szynki parmeńskiej pokroić wzdłuż na 3 cienkie paseczki. Posiekać pietruszkę.
4.Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła wymieszanego z oliwą z oliwek. Zmiejszyć ogień i na bardzo małym ogniu powoli prażyć cebulę, mieszając co chwilę.
5.Uprażoną cebulkę zmiksować. Dodać posiekaną pietruszkę ( łyżkę odłożyć do sosu) oraz dwie łyżki proszku grzybowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Odłożyć 2 łyżki farszu.
6.Kotlety smarować masą cebulową i zwijać ciasno w roladki, które następnie owija się paskami szynki parmeńskiej.
7. Na patelnię wlać oliwę z oliwek zmieszaną z klarowanym masłem. Jeśli zostało trochę mięsa, to można go drobniutko pokroić i dodać na patelnię do sosu.
8.Gdy patelnia będzie już rozgrzana, ułożyć na niej zwijańce. Obsmażyć je ze wszystkich stron potrząsając energicznie patelnią.
9.Gdy mięso się obsmaży, zmiejszyć ogień, dolać 1 szklankę wody wymieszanej z 4 łyżkami proszku grzybowego oraz farszu cebulowego.
10. Dusić pod przykryciem około 30-40 min. Pod koniec gotowania dodać pozostałą zieleninę oraz śmietankę. Zredukować nieco sos i można podawać.