Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA \"Z NICEI\"
Umyć i oczyścić zieloną fasolkę, ułożyć w naczyniu o pojemności ok 1,5 l, dodać pół szklanki wody, przykryć i gotować na średnim ogniu. Gotować przez ok 5 minut, zmniejszyć ogień i gotować na parze przez ok. 5 minut. Gotować jajka przez ok 10 minut pod przykryciem, dodać taką ilość wody, żeby je przykryć.
Ostudzić jajka pod strumieniem bieżącej wody.
Obrać je ze skorupki i pokroić w ćwiartki. Umyć i oczyścić liście sałaty, następnie wysuszyć przy pomocy koszyka.
Umyć, oczyścić i pokroić natkę pietruszki.
Wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny przy użyciu miksera.
Dodać sól do smaku.
Ułożyć warstwami wszystkie składniki w misce.
Przyprawić oliwą z oliwek oraz dressingiem cytrynowym.
Udekorować posiekaną pietruszką.
Wartość składników odżywczych w każdej porcji:
Kcal: Białka: Tłuszcz: Węglowodany:
412 15 26 31,5