Rafaello (bez pieczenia)

Rafaello (bez pieczenia)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • paczka krakersów

    1
  • szklanki cukru

    0,5
  • opakowanie cukru waniliowego

    1
  • szklanki mleka

    2
  • łyzki mąki ziemnaiczanej

    2
  • łyzki mąki pszennej

    1,5
  • wiórków kokosowych

    2 paczki po 100 g
  • kostka masła

    1
  • blaszka do pieczenia

    24x28 cm
  • olejek migdałowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W 1 szklance zimnego mleka rozpuścić obie mąki i dobrze wymieszać. 2 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zacznie się gotować wlewać powoli zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami i mieszać ciągle aż masa zgęstnieje - zrobi się budyń.

2. Odstawić budyń do ostygnięcia.

3. Międzyczasie na patelnię wlać olejek migdałowy i na małym ogniu podpiec na nim 1 paczkę wiórków kokosowych.

4. Do wystudzonego budyniu dodawać małymi cząstkami 1 kostkę masła (proszę wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde) i miksować mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy na samym końcu dodajemy podpieczone wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.

5. Na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce układamy krakersy, na nie wykładamy przygotowaną masę dość cieńko (mniej więcej na grubość ok. 0,5 - 1 cm), potem znowu kładziemy warstwę krakersów lekko je dociskając do masy, i na krakersach rozsmarowujemy pozostałą masę. Na sam wierzch masy sypiemy wiórki kokosowe z drugiej paczki (te nie podpieczone) w ilości mniej więcej pół paczki.

6. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Szczerze mówiąc im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsze. Ja przygotowuję je na 2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy krakersy są jużmięciutkie. Smacznego ! :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ajres

26.02.2012 23:31
pyszne

ajres

26.02.2012 23:31
pyszne

rakow2

31.12.2011 19:43
lubię kokos

Magda60

03.11.2011 22:36
smakowite

ajres

20.06.2011 22:09
super

ajres

20.06.2011 22:09
super

ajres

20.06.2011 22:09
super

Adamorek

30.05.2011 10:54
ja nie przepadam

ajres

11.05.2011 22:25
dobre

ajres

11.05.2011 22:24
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat