Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocy baranek bez pieczenia

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gdy już baranek spełni swoją rolę jako dekoracja, nadchodzi najmilsza chwila, czyli jego zjedzenie:) A na to już nie brakuje chętnych! Smakiem przypomina białą czekoladę! 

Składniki:

Składniki:

mleko w proszku 550 gramów
cukier puder 350 gramów
masło 3 łyżki rozpuszczonego
ziemniaki 1 sztuka
olejek migdałowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocy baranek bez pieczenia

Wielkanocny baranek bez pieczenia pięknie ozdobi świąteczny stół oraz koszyczek do poświęcenia.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić tę pyszną ozdobę ze słodkiej masy z mleka, cukru i ziemniaków bez potrzeby włączenia piekarnika, za to ze stawaniem na głowie ;)

Kroki postępowania

1
Dwuczęściową formę na baranka dokładnie smarujemy masłem.
Krok 1 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
2
Ziemniaka obieramy, przekrawamy i gotujemy do miękkości, bez dodatku soli. Gotowego miksujemy na gładką masę.
Krok 2 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
3
Do miski wsypujemy cukier puder oraz mleko w proszku. Dodajemy olejek migdałowy, jajko, masło oraz ciepłego, zmiksowanego ziemniaka.
Krok 3 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
4

Całość zagniatamy, tak by powstałą gładka masa (Powinna mieć konsystencję podobną do plasteliny).

Jeśli masa jest zbyt twarda dodajemy jeszcze masła, jeśli miękka dosypujemy mleka.

Krok 4 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
5

Tak przygotowaną masą napełniamy przygotowaną formę. Dokładnie ugniatamy, by nie pozostały wolne przestrzenie. Wyrównujemy wierzch!

Baranka pozostawiamy na około 20 godzin w temperaturze pokojowej (cały czas powinien stać na głowie).

Gdy masa stwardnieje wyjmujemy go z formy. Aby łatwiej wyszedł możemy formę potrzymać chwilkę na parą. Po rozgrzaniu baranek łatwo odklei się od formy.

Za pomocą małego, ostrego nożyka ścinamy ewentualne zgrubienie, które morze powstać wzdłuż środka baranka. Głowę przewiązujemy wstążeczką i gotowe!

Krok 5 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto

Wypróbuj także przepis na wielkanocnego baranka w formie ciasta - babki pomarańczowej >> 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 24.01.2015 07:12
bardzo ładny baranek !!!
gusia1000 24.01.2015 00:28
W tym roku święta wielkanocne są na początku kwietnia, więc wtedy go zrobimy.
iziona 23.01.2015 20:27
Formę mam od lat nieużywaną w piwnicy, a baranek cudny
irenka 23.01.2015 19:48
ale on śliczny
pajbek 23.01.2015 19:00
Fajny przepis :-)
ada.la 23.01.2015 17:20
śliczny baranek
Krewa007 23.01.2015 15:07
Cudowny baranek - idealny na święta:)
Stenka 23.01.2015 15:07
muszę kupić foremkę, nie ma to jak własnoręcznie wykonany baranek
rzelkazag 23.01.2015 15:01
koniecznie muszę zakupić formę
Agnieszka-87-25 23.01.2015 14:42
bardzo ładny
mirosława4 23.01.2015 14:33
ślicznie wygląda
Konczi 23.01.2015 14:18
Świetny baranek ... wygląda uroczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak