Wielkanocy baranek bez pieczenia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • mleko w proszku

    550 gram
  • cukier puder

    350 gram
  • masło

    3 łyżki rozpuszczonego
  • ziemniaki

    1 sztuka
  • olejek migdałowy

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka

DODATKOWO

  • masło

    do wysmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
Dwuczęściową formę na baranka dokładnie smarujemy masłem.
Krok 2 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
Ziemniaka obieramy, przekrawamy i gotujemy do miękkości, bez dodatku soli. Gotowego miksujemy na gładką masę.
Krok 3 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
Do miski wsypujemy cukier puder oraz mleko w proszku. Dodajemy olejek migdałowy, jajko, masło oraz ciepłego, zmiksowanego ziemniaka.
Krok 4 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
Całość zagniatamy, tak by powstałą gładka masa (Powinna mieć konsystencję podobną do plasteliny). Jeśli masa jest zbyt twarda dodajemy jeszcze masła, jeśli miękka dosypujemy mleka.
Krok 5 - Wielkanocy baranek bez pieczenia foto
Tak przygotowaną masą napełniamy przygotowaną formę. Dokładnie ugniatamy, by nie pozostały wolne przestrzenie. Wyrównujemy wierzch!
Baranka pozostawiamy na około 20 godzin w temperaturze pokojowej (cały czas powinien stać na głowie).
Gdy masa stwardnieje wyjmujemy go z formy. Aby łatwiej wyszedł możemy formę potrzymać chwilkę na parą. Po rozgrzaniu baranek łatwo odklei się od formy.
Za pomocą małego, ostrego nożyka ścinamy ewentualne zgrubienie, które morze powstać wzdłuż środka baranka. Głowę przewiązujemy wstążeczką i gotowe!
Jadwiga/Jaga85
Gdy już baranek spełni swoją rolę jako dekoracja, nadchodzi najmilsza chwila, czyli jego zjedzenie:) A na to już nie brakuje chętnych! Smakiem przypomina białą czekoladę!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
turkus3 24.01.2015 07:12
bardzo ładny baranek !!!
gusia1000 24.01.2015 00:28
W tym roku święta wielkanocne są na początku kwietnia, więc wtedy go zrobimy.
iziona 23.01.2015 20:27
Formę mam od lat nieużywaną w piwnicy, a baranek cudny
irenka 23.01.2015 19:48
ale on śliczny
pajbek 23.01.2015 19:00
Fajny przepis :-)
ada.la 23.01.2015 17:20
śliczny baranek
Krewa007 23.01.2015 15:07
Cudowny baranek - idealny na święta:)
Stenka 23.01.2015 15:07
muszę kupić foremkę, nie ma to jak własnoręcznie wykonany baranek
rzelkazag 23.01.2015 15:01
koniecznie muszę zakupić formę
Agnieszka-87-25 23.01.2015 14:42
bardzo ładny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat