Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocy baranek bez pieczenia
Wielkanocny baranek bez pieczenia pięknie ozdobi świąteczny stół oraz koszyczek do poświęcenia.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić tę pyszną ozdobę ze słodkiej masy z mleka, cukru i ziemniaków bez potrzeby włączenia piekarnika, za to ze stawaniem na głowie ;)
Kroki postępowania



Całość zagniatamy, tak by powstałą gładka masa (Powinna mieć konsystencję podobną do plasteliny).
Jeśli masa jest zbyt twarda dodajemy jeszcze masła, jeśli miękka dosypujemy mleka.

Tak przygotowaną masą napełniamy przygotowaną formę. Dokładnie ugniatamy, by nie pozostały wolne przestrzenie. Wyrównujemy wierzch!
Baranka pozostawiamy na około 20 godzin w temperaturze pokojowej (cały czas powinien stać na głowie).
Gdy masa stwardnieje wyjmujemy go z formy. Aby łatwiej wyszedł możemy formę potrzymać chwilkę na parą. Po rozgrzaniu baranek łatwo odklei się od formy.
Za pomocą małego, ostrego nożyka ścinamy ewentualne zgrubienie, które morze powstać wzdłuż środka baranka. Głowę przewiązujemy wstążeczką i gotowe!
